Jeffrey Herlings gaat in 2016 strijd met zichzelf weer aan: ‘Ik ben m'n eigen grootste tegenstander'

25 februari 2016 om 19:12
nl
Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zich één doel gesteld voor 2016: het seizoen ongeschonden doorkomen. Sinds 2014 wordt de tweevoudig wereldkampioen in de MX2-klasse geteisterd door blessures. Met name in 2015 lag de Elsendorper regelmatig in de kreukels.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

Komend weekend wordt het WK motorcross afgetrapt met de GP in Qatar. Herlings verschijnt zoals altijd als topfavoriet aan de start. Ditmaal pijnvrij.
"Ik ben gelukkig weer helemaal gezond. Dat heeft lang geduurd. Ik heb een jaar lang alleen maar blessureleed gehad. Ik ben nu honderd procent gezond', aldus een opgeluchte Herlings.
Gebroken heup en bekkenThe Bullit, zoals zijn bijnaam luidt, is helemaal hersteld van een zware crash in juli vorig jaar. Herlings viel tijdens de kwalificatie van GP van Tsjechië en kreeg vervolgens een motor in zijn rug. Hij brak daarbij zijn heup en bekken.
Er kwam een dikke streep door al een moeizaam seizoen waarin hij regelmatig  tegen de vlakte ging. "Ik heb twintig jaar heel veel geluk gehad, bijna geen blessure gehad. Afgelopen jaar werd ik alleen maar geteisterd door blessures. Hopelijk neemt nu de beschermengel het over en is de duivel eruit."
Bezeten door duivelHerlings beschouwt de afgelopen twee jaar als verloren. Soms had hij het gevoel dat hij door de duivel bezet was. Na zijn crash in Tsjechië was hij ook blij dat het seizoen voorbij was. Helemaal genezen en opnieuw beginnen.
Lichamelijk is hij misschien helemaal genezen, geestelijk is hij nog herstellende. Daar waar hij enkele jaren geleden nog onbevangen door het mulle zand iedereen op een ronde reed, sijpelt nu opeens angst door zijn gedachte als hij aan het crossen is.
Bang voor blessuresNiet bang om te vallen, maar bang om geblesseerd te raken. "Ik heb twee jaar weggegooid door blessures. Ik ben nu nog steeds bang om geblesseerd te raken."
Met het vertrek van regerend wereldkampioen Tim Gajser naar de MXGP-klasse blijven voor de Elsendorper weinig serieuze concurrenten over in de MX2-klasse. Wat dat betreft is 2016 een blauwdruk van de voorgaande jaren.
Herlings vs HerlingsDe grootste tegenstander van Herlings is Herlings zelf. "Dat ben ik de afgelopen twee jaar ook geweest. Twee keer stond ik 150 punten voor en toch weten te vergooien door blessures. Er zijn nog genoeg goede tegenstanders, maar niemand heeft mij echt weten te kloppen. Voor mij is het belangrijkste om blessurevrij te blijven. Wanneer dat lukt, dan hoop ik dat er een derde wereldtitel in zit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.