Rode Kruis ontlast hulpdiensten tijdens Vastenavend in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Een drankje (of twee, of drie) met carnaval is leuk. Maar er zijn altijd mensen die geen maat weten te houden. Direct een ambulance oproepen is vaak niet nodig. Helemaal niet met de nieuwe 'bikers' van het Rode Kruis. In het Krabbegat reden ze op Vastenavend rond om eerste hulp te verlenen.
De hulpverleners fietsen door het uitgaansgebied van Bergen op Zoom. Ze komen in actie zodra ze een melding krijgen en verlenen eerste hulp aan het slachtoffer. "We krijgen op een avond gemiddeld vijf tot acht meldingen", aldus een van de bikers, Robert Haaima.

De zaken waarvoor de fietsers in actie komen zijn bijvoorbeeld overmatig alcohol- en drugsgebruik en onderkoeling. "We controleren de slachtoffers goed en houden ze in de gaten. Als ze dreigen weg te zakken of als hun situatie erger wordt, schakelen we de ambulance in", vertelt Haaima.

Geen ambulance nodig
Het Krabbegat is niet de eerste plaats waar het speciale bikerteam van het Rode Kruis rondrijdt. Ook op andere plaatsen is er al mee geëxperimenteerd. De eerste resultaten zijn positief. Vaak kunnen de fietsers de eerste hulp verlenen en hoeft er niet alsnog een ambulance aan te pas te komen.