Drugscriminaliteit anoniem melden is niet klikken: 'Je bent een held als je meldt'

HEUSDEN - ‘Je bent een held als je meldt’. Met deze woorden roept burgemeester Jan Hamming van Heusden alle inwoners van zijn gemeente op ‘niet weg te kijken’ wanneer zij het vermoeden hebben dat er in hun straat of buurt sprake is van drugscriminaliteit. Hij vraagt verdachte situaties te melden bij de gemeente of de politie.
De oproep doet Hamming in een brief die eind deze week of begin volgende week deur aan deur wordt verspreid in de gemeente Heusden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de hulp van inwoners onmisbaar is om georganiseerde drugscriminaliteit aan te pakken.

“Als mensen massaal blijven wegkijken, heeft de aanpak van ons, politie, Openbaar Ministerie en wooncorporatie Woonveste geen zin”, laat hij weten. “We sluiten dan het ene drugspand, maar twee straten verder begint men opnieuw.” Reden om de brief juist nu te verspreiden, is volgens Hamming de grote hoeveelheid hennepvondsten in zijn gemeente de afgelopen maanden.

LEES OOK: 'Onderwereld moet worden aangepakt', volgens burgemeester Jan Hamming zit Den Haag te slapen


'Geen ver-van-uw-bed-show'
“Als hardwerkende burger denkt u wellicht dat drugscriminaliteit een ver-van-uw-bed-show is. Helaas is dat niet zo”, schrijft de burgemeester in de brief. “In 2016 sloten we bijvoorbeeld ruim veertig drugspanden in de gemeente Heusden. In al deze panden was er sprake van een gevaarlijke situatie voor de bewoners, voor de buren en voor de rest van de straat.” Situaties waar mensen volgens Hamming in veel gevallen iets van moeten merken.

Wanneer de brief bij de mensen in de bus valt, is ook een nieuw meldpunt van de gemeente actief. Hier kunnen inwoners zich anoniem melden wanneer ze drugscriminaliteit vermoeden. En dit melden, is volgens Hamming geen klikken. Je bent wat hem betreft juist 'een held als je meldt'.

LEES OOK: 'Dak zonder sneeuw? Bel ons', politie zoekt extra ogen in strijd tegen hennepteelt


Voorop in strijd
Hamming is één van de burgemeesters die voorop gaat in de strijd tegen drugscriminaliteit. De brief is hiervan volgens de woordvoerder van de gemeente een voorbeeld.

Hij vergelijkt de oproep van Hamming met de oproep van de politie enkele weken geleden. Het had toen gesneeuwd en de politie riep  mensen op, op te letten welke daken in hun omgeving ondanks de neerslag 'donker' bleven.

Dit zijn namelijk vaak huizen waar wiet gekweekt wordt.Meer over dit onderwerp:
drugscriminaliteit jan hamming heusden oproepen