‘Dit is onrechtvaardig’, biddende moslims snappen niet waarom baas Pukkemuk niet wordt vervolgd

26 februari 2016 om 14:54
nl
Het is onrechtvaardig dat het Openbaar Ministerie heeft besloten om de eigenaar van speelboerderij Pukkemuk in Dongen niet te vervolgen voor discriminatie. Dat meldt Tilburger Bilal Salam aan Omroep Brabant. Hij stapte eind vorig jaar naar de politie nadat zijn drie schoonzussen werden weggestuurd vanwege bidden in de speeltuin. “Justitie heeft met deze uitspraak iedereen vrij spel gegeven om mensen te beroven van hun godsdienstvrijheid.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het Openbaar Ministerie in Breda besloot deze week de zaak tegen eigenaar Huub Leijsen te seponeren. Leijsen sprak de familie van Bilal aan die in de speeltuin aan het bidden was. Onder de islamitische gasten waren vrouwen gekleed in nikab. Kinderen van andere bezoekers waren hier bang van geworden.
'Hij moest ons niet'De officier van justitie vindt dat er niet gediscrimineerd is. Bilal, die namens zijn schoonzussen aangifte deed, vindt dit onbegrijpelijk. “De eigenaar heeft meteen bij binnenkomst tegen ons gezegd dat hij ons niet moet. Daarbij verwees hij onder meer naar de kleren die mijn schoonzussen droegen. Door deze beslissing ben ik bang dat het een normale gang van zaken gaat worden om mensen daarom maar overal te weigeren.”
De verwoede discussie met Huub van Leijsen werd gefilmd en door de Tilburgse Bilal op Facebook geplaatst. Dit leidde tot felle discussies op sociale media. “Ik ben blij dat ik mijn punt heb kunnen maken. Dat is het belangrijkst. Want ik had eigenlijk wel verwacht dat deze meneer niet voor de rechter zou komen. Daar had ik mij alvast op voorbereid.”
'We hebben er vrede mee'Voor Bilal ging het niet zozeer om Leijsen achter slot en grendel te krijgen. “Ik wil hem en zijn familie helemaal niet belasten. Het gaat mij om het principe.” Excuses verwacht en hoeft hij niet van Leijsen. “Dat verwacht hij immers ook niet van mij. Ik probeer dit alles nu te vergeten. Wij hebben deze uitspraak naast ons neergelegd. We hebben er vrede mee, maar begrijpen doen we het niet.”
Voor Huub van Leijsen voelt de beslissing van justitie als 'een enorme opluchting'. "We hebben altijd het volste vertrouwen gehad in deze afloop. Eindelijk hebben we een punt kunnen zetten achter een periode die voor mij, mijn vrouw en onze medewerkers zeer hectisch en emotioneel zeer zwaar is geweest.” [YouTube:body:https://youtu.be/S1LPQE3K-YI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.