SP-actie bij Pegatron Breda om ontslaan 85 man personeel

26 februari 2016 om 15:17
nl
Voor de derde vrijdag op rij voert de SP in Breda actie bij het bedrijf Pegatron. Het bedrijf dat mobiele telefoons repareert zette in januari zonder aankondiging 85 werknemers op straat.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Volgens de SP weigert de directie van Pegatron een verklaring te geven voor het ontslag. "Dit is illustratief voor de wijze waarop ze bij Pegatron omgaan met medewerkers", aldus fractievoorzitter Bas Maes.
De SP staat vrijdagmiddag weer aan de poort bij het bedrijf. Dit om het personeel op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en om de druk op de directie op te voeren.
Afrekencultuur en strafpunten bij ziekteVolgens de SP heerst er bij het bedrijf een keiharde afrekencultuur waarbij mensen tegen elkaar opgezet worden. Ook krijgen ze strafpunten bij ziekte.
“Na zich bijna twee jaar ingezet te hebben, wordt het personeel afgedankt alsof ze oude mobieltjes zijn”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Pegatron moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor echt werk in plaats van pulpbanen", vindt Maes.
Ook is er onzekerheid of Pegatron wel blijft bestaan in Breda. Mogelijk staan er honderden banen op de tocht, schrijft de partij. De SP wil samen met oud-medewerkers en de vakbond FNV openheid van zaken van Pegatron over uitzicht op een vaste aanstelling en fatsoenlijke werkomstandigheden.
KamervragenEerder deze week stelde de SP-fractie in de Tweede Kamer vragen over de situatie bij Pegatron. De partij wil graag dat de Inspectie SZW met spoed onderzoek gaat doen naar de arbeidsomstandigheden bij Pegatron.
Eerder in opspraakHet bedrijf kwam in de zomer van 2014 ook al in opspraak. De arbeidsinspectie constateerde toen dat de werkomstandigheden voor de circa vijfhonderd medewerkers slecht waren. Door de hitte in de bedrijfshal vielen er toen zeker acht mensen flauw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.