Dichters over Jeroen Bosch: "Vier 't leven... met kersen en appels." Jeroen wist wat dát betekende - Omroep Brabant

Dichters over Jeroen Bosch: "Vier 't leven... met kersen en appels." Jeroen wist wat dát betekende

26 februari 2016 om 19:13
nl
'Zal ik ooit weten wie je bent, de ziener van de menselijke ziel...' Dertig Brabantse dichters schreven een gedicht over Jeroen Bosch. Ze staan nu samen in de bundel 'Vroom, Frivool en Vilein' die zondag wordt gepresenteerd in het Jeroen Bosch Art Centre in Den Bosch. Het plannetje is bedacht door dichter en beeldend kunstenaar Pien Storm van Leeuwen uit Chaam.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Pien Storm is bekend als de bedenker van de poosplaatsen. Grote stenen op mooie plekjes in het landschap met daarop een gedicht. Het is een succesvol project; er zijn er inmiddels honderd in Brabant en Vlaanderen. Speciaal voor het Jeroen Boschjaar komen er nu ook twee in  Den Bosch: een steen komt er op een gevel bij het Jeroen Bosch Art Centre, een tweede - een kei - aan de rand van het centrum op de Limietlaan.
Jeroen speelde met taal Voor 'Vroom, Frivool, Vilein' koos Pien Storm zelf kleine stukjes uit schilderijen van Jeroen Bosch. Elk stukje gaf ze aan een dichter met de vraag er iets over te schrijven. Bij de dichters zijn bekende Brabantse namen: Olaf Douwes Dekker (Breda), Jasper Mikkers (Tilburg), Merel Morre (Eindhoven), Ronella Moser (Den Bosch), Jace van de Ven (Tilburg) en Victor Vroomkoning (Nijmegen).  Pien Storm is er van overtuigd dat Bosch op zijn schilderijen letterlijk met taal speelde. Zijn fantasievolle figuurtjes verwijzen volgens haar naar spreekwoorden en gezegden.
Wat steekt er achter een luit? Een lijstje in de dichtbundel helpt de kijkers. Als Bosch een bril schilderde, bedoelde hij vaak dat iemand iets juist niet kon zien. Kersen en appels verwijzen naar vrijpartijen (net als een luit) en een pollepel was een verwijzing naar onmatigheid en losbandigheid.
In een van haar eigen gedichten verwijst Pien Storm naar al die verschillende ideeën en meningen die er over Jeroen Bosch zijn: "Sommigen zien in mij het verdomde vileine en huiveren weg" en dan even verder "anderen voelen zich herboren, noemen mij muze, die inspireert, aanzet om hier en nu het leven te vieren".


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.