'Afschuwelijk', dreigbrief met hakenkruis afgeleverd bij Arrahman-moskee in Breda

27 februari 2016 om 13:39 • Aangepast 21 november 2020 om 12:23
nl
Het bestuur van de Marokkaanse Arrahman-moskee in Breda heeft een dreigbrief ontvangen. In de brief staat onder meer een hakenkruis, het symbool waarmee de nazi's in de Tweede Wereldoorlog hun gruweldaden propageerden. In Nederland ontvingen meer gebedshuizen zo'n brief. Politici verafschuwen de daad.
Profielfoto van Yoeri NijsProfielfoto van Floyd Aanen
Geschreven door
Yoeri Nijs & Floyd Aanen

In de brief staat verder dat er binnenkort 'hoog bezoek' is bij de grootste moskee van de regio. Ook staat er in dat de gelovigen varkens zijn en dat de islam 'een valse en duivelse religie is'.
Vaker doelwitTijdens het vrijdagmiddaggebed werden de gelovigen niet geïnformeerd over de dreigbrief. Woordvoerder Younes Nahnahi liet aan Omroep Brabant weten niet te veel aandacht aan het incident te willen geven, omdat hij daarmee de dader of daders 'in de kaart speelt'.
De Arrahman-moskee in Breda is vaker het doelwit geweest van haatcampagnes. Zo spoten vandalen vorig jaar twee hakenkruizen op het gebouw. Sindsdien zouden de contacten met de politie zijn geïntensiveerd.
Meer moskeeën slachtofferOverigens hebben meer moskeeën in Nederland brieven met hakenkruizen ontvangen. In onder meer Leiden, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Rotterdam werden zulke brieven bezorgd. De Raad van Moskeeën Nederland heeft de dreigbrieven veroordeeld en heeft moskeeën opgeroepen alert te zijn.
Politici reageren intussen ontdaan. Vice-premier Lodeijk Asscher twitterde dat hij het afschuwelijk vindt wat er gebeurt. "Daders oppakken en vervolgen. Geen ruimte voor onverdraagzaamheid."

Wachten op privacy instellingen...

Politie neemt de zaak hoog op De politie heeft in een verklaring aangeven de zaak hoog op te nemen. Ze gaat er samen met het Openbaar Ministerie vanuit dat de brief van dezelfde dader afkomstig is.
"Wijkagenten uit de betrokken eenheden gaan langs bij alle gebedshuizen. Dat doen ze om zoveel mogelijk informatie over de pamfletten te verzamelen en om goed contact te houden. Tegelijkertijd worden aangiftes opgenomen en sporen veilig gesteld."
"Dit is heel bedreigend voor moslims en dat willen we niet in onze samenleving. We zijn meteen een onderzoek gestart naar wie hierachter zit. Artikel 1 van de Grondwet is geen loze kreet die maar in een lijstje aan de muur van politiebureaus hangt, we treden krachtig op tegen mensen die zo discrimineren", aldus de politie.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.