Doodzieke zeearend uit de Biesbosch onder behandeling bij het vogelrevalidatiecentrum Zundert

27 februari 2016 om 13:21
Omroep Brabant
De zeearend werd direct behandeld tegen vergiftiging.
Omroep Brabant
Een zielig hoopje vogel. (Foto: vogelrevalidatiecentrum Zundert)
Omroep Brabant
Pepijn Calle van Het Zeeuwse Landschap raapt de ernstig verzwakte zeearend op. (Foto: vogelrevalidatiecentrum Zundert)
Omroep Brabant
Zieke zeearend in de Slikken van de Heen. (Foto: vogelrevalidatiecentrum Zundert)
1/4 De zeearend werd direct behandeld tegen vergiftiging.
Een zeearend is door het vogelrevalidatiecentrum Zundert gered nadat de vogel gif had binnengekregen. De jonge zeearend kroop in 2014 uit het ei in de Biesbosch en werd sterk verzwakt per toeval ontdekt tijdens werkzaamheden. "We zijn gelijk aan de slag gegaan met het inbrengen van een sonde. Op die manier zijn we direct begonnen met het gif uit het vogellijf te spoelen", vertelt Diwi Nieboer over haar nieuwste patiënt.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

De ernstig verzwakte zeearend werd woensdag door boswachter Jaap Noordijk van Stichting Het Zeeuwse Landschap gevonden. De vogel was niet meer in staat te vliegen of zelfs te lopen en lag krampachtig op de grond.
De jonge vogel werd min of meer bij toeval tijdens werkzaamheden in het gebied ontdekt. Dat is vrijwel zeker zijn redding geweest. Er komen op de Zeeuwse Slikken namelijk veel vossen voor en een half verlamde zeearend is ondanks zijn formaat een aantrekkelijke prooi.
Goede zorg Dat de vogel uit de Biesbosch komt was te herleiden aan de ring om zijn poot. Was de zeearend bij de vondst nog een zielig hoopje vogel, nu is dat, na een paar dagen van intensief behandelen, al een stuk beter.
"Deze vogel knapt stukken sneller op dan de vorige", zegt Diwi Nieboer van het vogelrevalidatiecentrum Zundert. "Hij begint zich echt beter te voelen." Wanneer de vogel weer de vrije natuur in kan, is echter nog niet bekend.
Voor het vogelrevalidatiecentrum Zundert is het niet voor het eerst dat ze een zeearend in de ziekenboeg hebben zitten. In oktober 2013 werd een jonge vrouwtjeszeearend uit de Biesbosch opgelapt.
Foto's bij het artikel zijn gemaakt door het vogelrevalidatiecentrum Zundert.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...