Video

Ongeloof bij hen die de Pearle op de Markt in Den Bosch zagen instorten: ‘Het is onwezenlijk’

28 februari 2016 om 01:43 • Aangepast 21 november 2020 om 12:21
nl
Ineens was de Pearle er niet meer. Hartje centrum Den Bosch, stortte het pand aan de Markt zaterdagavond laat in. Zij die het zagen, weten niet wat ze zagen. “Toen was het plat, toen was het weg.”
Profielfoto van Hessel Rippe
Geschreven door
Hessel Rippe

Hij reed met zijn maat op de scooter langs, toen hij een bulderend geluid hoorde. “Net of het een aardbeving was. Toen stortte het gebouw ineens in.” Hij doet er lacherig over. Zijn maat ook. Maar dat is jongensachtige bravoure. “Ik schrok wel”, zegt hij daarna onder de indruk van wat er is gebeurd.
ZIE OOK: Gebouw ingestort op de Markt in Den Bosch: 'Waarschijnlijk geen mensen in het pand'
‘Rommel en een zwarte rookwolk’Hij was niet de enige die het onwerkelijke geluid over de Markt hoorde gaan. “Ik hoorde een rommel en zag een zwarte rookwolk”, vertelt een man die nauwelijks kan geloven wat hij even daarvoor heeft gezien. “Ik ben er als een speer naar toe gelopen om te zien of er mensen bij betrokken waren.”

De jongen op de scooter heeft geluk gehad. Hij had door een brokstuk geraakt kunnen worden. “Alles kruimelde in elkaar. Het gebouw zakte in een keer in. Ik moest uitwijken voor vallende stenen. Daarna heb ik meteen afstand genomen. Ik wist ook niet wat ik moest doen.”
‘Er lagen geen mensen in het puin’De toegesnelde man speurde met zijn ogen langs de resten van wat ooit de Pearle was. “Er lagen geen mensen in het puin. Ik heb wel mensen weggestuurd zodat er niemand gewond zou raken.” Hij kijkt nog een keer naar het gebouw dat er niet meer staat. De hulpdiensten die rond de puinhopen zoeken. “Het is onwezenlijk”, verzucht hij.
Nog steeds staat hij te trillen op zijn benen. “Ik ben enorm geschrokken.” Wat er gebeurd is, weet hij niet. Zijn geest speurt naar een verklaring. “Ik weet dat een bedrijf bezig is geweest met renoveren of slopen. Maar dat dan om elf uur zaterdagavond de boel instort, ik weet niet waar het aan ligt.”
Ze staan allebei nog te kijken. Naar dat wat er niet meer is. Wat er precies gebeurd is, lijken ze nog niet helemaal te beseffen. Daar is het gapende gat tussen de huizen op de Markt te onwerkelijk voor.
Bosschenaren staan stil bij ingestort gebouwHet gapende gat op de hoek van De Markt en de Hinthamerstraat trekt ook zondag veel bekijks. Tientallen mensen stoppen bij de ravage die inmiddels met hekken is afgezet.

Wachten op privacy instellingen...

Een vrouw die blijft staan haalt op aan het pand. "De eerste vrouw van mijn overleden man is hier geboren en had hier een café." Voordat de opticien in het pand trok was jarenlang café Tivoli in het pand gevestigd. Een bekende plek in Den Bosch. "Echt heel raar om dit nu zo te zien. Ik kreeg vanochtend een telefoontje van mijn dochter, ik trok mijn jas aan en ben meteen gaan kijken. Het is niet te geloven."
Niks gehoordEen echtpaar dat vlakbij woont, sliep door het hele gebeuren heen. "Wij komen hier uit de buurt, maar hebben niets gehoord." De man en vrouw vinden het heel 'vervelend' voor Den Bosch. "Net nu het Jeroen Bosch jaar van start gaat. Voor de stad en de toeristen die komen is het heel erg jammer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.