Video

Oorzaak instorten pand Den Bosch niet bekend, 'We hebben de aannemer wel een paar vragen te stellen'

28 februari 2016 om 22:55
nl
De oorzaak van het instorten van het historische pand in Den Bosch is nog niet bekend. Dat zei burgemeester Ton Rombouts tijdens een persconferentie zondagmiddag. De gemeente Den Bosch heeft volgens Rombouts 'nog wel een paar vragen te stellen aan de aannemer'.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Aannemersbedrijf Van de Fliert uit Barneveld is verantwoordelijk voor de interne verbouwing. De gemeente liet zondagmiddag weten dat er inmiddels contact is geweest met de aannemer. De inhoud van het gesprek is niet bekendgemaakt.
Zondagavond is er een uitgebreid gesprek geweest tussen de gemeente en de aannemer. Ook hier doet de gemeente geen uitspraak over.
Geen vergunningDe werkzaamheden aan het pand waren geen sloopwerkzaamheden, maar werkzaamheden aan het interieur van het pand. "Welke werkzaamheden dat zijn, weten we nog niet. De aannemer is zaterdagavond rond halftien weggegaan en anderhalf uur later ligt het pand in puin. We willen hem heel graag spreken", aldus Rombouts.
ZIE OOK: Instorting Pearle: de feiten tot nu toe
Pearle had geen vergunning voor de verbouwing, maar dat is volgens Rombouts ook niet nodig voor dit soort werkzaamheden. In het persbericht van de gemeente wordt gesteld 'dat nog moet blijken of er een vergunning nodig was'.
De burgervader gaf verder aan blij te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen. Het wegvallen van het gemeentelijk monument vergelijkt hij met 'het wegvallen van een tand in een historische rij'.
OnderzoekDe restanten van het ingestorte gebouw op de hoek van De Markt worden voorlopig nog niet opgeruimd. "Als je wilt onderzoeken wat er precies is gebeurd dan moet je het puin laten liggen. Er wordt ook nog een container met bouwafval onderzocht. Pas daarna worden de naastgelegen panden gestut", aldus Rombouts.
ZIE OOK: Gebouw ingestort op de Markt in Den Bosch: geen gewonden aangetroffen in het puin
Zondagochtend om elf uur was er een bouwkundige inspectie. "Daar is komen vast te staan dat het ingestorte pand op zich zelf stond. De andere panden zijn niet meegetrokken. De bewoners van die panden mochten later op de avond terug naar hun huis. De souvenirswinkel De Kleine Winst aan de rechterkant en de FEBO gaan pas weer open als de gebouwen zijn gestut."
Winkels niet openHet gebouw stortte zaterdagavond in. Eerder op de dag waren bouwvakkers in het pand, omdat er een renovatie aan de gang was. Later op de avond klapte de gevel naar voren en stortte het hele gebouw in. Niemand raakte daarbij gewond.
Omdat het om eeuwenoude, monumentale panden gaat, moet een gespecialiseerd bedrijf komen om de boel op te ruimen. De hele hoek is met hekken afgezet.
[YouTube:body:https://youtu.be/EzEVDUJSbTA]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.