Kunstpelgrims kunnen nu in Zundert zelf Van Goghwater tappen

29 februari 2016 om 13:08
nl
Drinken uit dezelfde bron waar Vincent van Gogh en zijn familie hun drinkwater uit haalden? Het kan in Zundert. In de tuin van het Van Goghhuis. Daar is een originele welput weer bruikbaar gemaakt. Doorslikken is overigens wel voor eigen risico, want officieel komt er uit de put geen drinkwater. "Maar ik heb er een glas van gedronken," zegt kunstenaar Loek Grootjans, "en ik leef nog steeds".
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Volgens het Van Goghhuis is de put in de achtertuin een bron uit het begin van de zeventiende eeuw. Gezien de plaats is het logisch dat Vincent van Gogh en zijn familie het water uit deze put dronken.
Tot voor kort was de put afgedekt met een glazen plaat. Nu is er een nieuwe kap overheen gezet die het voor bezoekers zelf mogelijk maakt ook wat water op te pompen.
Flesjes in de winkelLoek Grootjans is al een poosje bezig met de Van Goghbron. Vijf jaar geleden vulde hij flesjes met Van Goghwater. Een deel ervan is in de winkel van het Van Goghhuis te koop.
Grootjans is al langer geïnteresseerd in de kleine dingen die ons met het verleden verbinden. Zo groef hij in Frankrijk aarde op van een plek waar Vincent van Gogh volgens hem stond bij het maken van een schilderij. Dat er verf en lijnolie in de aarde zaten, lijkt zijn stelling te bevestigen.
Kunstzinnige knipoogDe flesjes die Grootjans met water vulde, zijn een kunstzinnige knipoog. Veel bezoekers aan Zundert zien hun reis naar Vincents geboortegrond als een pelgrimage. Pelgrims naar bijvoorbeeld Lourdes nemen vaak ook een flesje water mee terug naar huis.
Grootjans heeft op dit moment de expositie 'De Zaak van Gogh' in Zundert. De mogelijkheid om zelf Van Goghwater op te pompen, blijft ook na die expositie bestaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.