Burgemeester: 'referendum winkelrondje Tilburg niet meer nodig'

29 februari 2016 om 13:50
nl
Wat burgemeester Noordanus betreft kan er een dikke streep door het geplande referendum over het winkelrondje in Tilburg, omdat er al plannen klaarliggen voor het winkelgebied. Daarom deelde hij maandagochtend in de commissievergadering een brief van het college van B&W uit met daarin het advies aan de gemeenteraad om het referendum in te trekken.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Dit heeft onder meer te maken met het feit dat Primark heeft besloten haar intrek te nemen in Stadskantoor 3. Dat wil de gemeente snel mogelijk maken.
Afspraken over toekomst binnenstadBelangrijkste reden zijn de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met vastgoedbedrijf Wereldhave over de toekomst van de binnenstad. Een van de afspraken is dat Stadskantoor 1 wordt omgebouwd voor vestiging van winkels en horeca.
In totaal investeert de gemeente vijftien miljoen euro in de plannen. Daarvan gaat vijf miljoen euro naar groen in het centrum. Ook komt er een doorgang vanuit de Emmapassage, via de Heuvelstraat richting het Pieter Vreedeplein. Door extra groen in de binnenstad en de verbinding vanuit de Emmapassage verdwijnt er winkelruimte: in totaal gaat het om 2000 vierkante meter.
V&DWereldhave is voornemens om een deel van het leegstaande pand van de V&D op te kopen om de verbinding vanaf de Emmapassage mogelijk te maken. Wat er met de rest van het warenhuis gebeurt, is onbekend. "Het pand is niet van Wereldhave en niet van ons. Er lopen wel gesprekken", zo zegt een woordvoerster van de gemeente.
Een ander belangrijk onderdeel van de voorlopige afspraken is het Pieter Vreedeplein. "De inrichting en uitstraling behoeven verbetering, evenals het functioneren van de garage", zo is te lezen in de afspraken. Over de garage voert de gemeente gesprekken met de ondernemers in het gebied.
Raad beslistHoe de afspraken er allemaal concreet gaan uitzien, is nog niet duidelijk. Dat onderzoekt de gemeente nu samen met Wereldhave in een verkenning waarbij bijvoorbeeld architecten worden geraadpleegd.
Of het referendum nu definitief van de baan is, moet nog blijken. De gemeenteraad moet daarover uiteindelijk een knoop doorhakken. Maandag staat het op de agenda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.