Instorten pand hoeft niet te zijn veroorzaakt door weghalen dragende muur, zegt constructie-expert

29 februari 2016 om 20:56
nl
Hoe heeft het pand van de Pearle aan De Markt in Den Bosch zaterdagavond laat kunnen instorten? Constructief ontwerper Rijk Blok, als universitair docent verbonden aan de Technische Universiteit in Eindhoven, geeft aan dat er in elk geval sprake is geweest van een ‘verlies van evenwicht’. Dit hoeft wat hem betreft niet te zijn veroorzaakt door het weghalen van een dragende muur, zoals velen denken.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Een mogelijkheid voor het instorten van het pand die Blok noemt, is het verwijderen van een vloer uit een pand waardoor een wand omgaat. Maar zo rigoureus hoeft een aanpassing aan een gebouw volgens hem helemaal niet te zijn, wil het misgaan.
“Maak je een nieuw gat in een vloer, bijvoorbeeld om een trap te verleggen om zo een groter winkeloppervlak te bereiken, dan kan dit grote gevolgen voor de stabiliteit van een pand hebben”, geeft hij als voorbeeld. “En natuurlijk kan het weghalen van een balk, een dragende muur of zelfs een interne wand tot een instabiele situatie leiden.”
'Een optelsom'Blok benadrukt dat zeker in het geval van een historisch pand zoals hier, door de eeuwen heen al verschillende wijzigingen aan de constructie zijn gedaan. Dat het nu mis is gegaan, kan volgens hem dan ook het gevolg zijn van ‘een optelsom’ van verschillende veranderingen aan het pand.
ZIE OOK: Instorten pand aan De Markt in Den Bosch blijft voer voor speculatie
Dat het juist nu mis is gegaan, kun je volgens hem niet voorspellen door naar de buitenkant van een gebouw te kijken. “Aan de buitenkant kun je niet zien of er iets aan de hand is met de constructie”, zegt hij. Geen zichtbare scheuren, betekent volgens hem niet automatisch dat een constructie in orde is.
Vergunning nodig?Constructieve veranderingen aan een gebouw moeten volgens de universitair docent altijd worden vastgelegd. En om zulke veranderingen te doen, moet volgens hem ook altijd een vergunning worden aangevraagd.
In een persbericht stelde de gemeente Den Bosch zondag dat onderzoek moet uitwijzen wat er zaterdag precies aan werkzaamheden heeft plaatsgevonden in het filiaal van de Pearle aan de Markt.
[youtube:body:https://youtu.be/ZIZ9nhHPGxs]
Ook moet uit dit onderzoek blijken of er een vergunning nodig was voor deze werkzaamheden. Een vergunning die niet was aangevraagd omdat het hier zou gaan om werkzaamheden aan het interieur van het winkelpand.
Lesmateriaal voor studentenTot de resultaten van het onderzoek bekend zijn, geeft Blok aan dat het ook voor hem als constructie-expert onmogelijk is te zeggen wat er precies is misgegaan.
Dat het instorten van dit historische pand uiteindelijk lesmateriaal voor zijn studenten zal worden, weet de TU/e-docent zeker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.