'Excuses' Woenselse Poort niet genoeg: familie doodgeschoten cliënt Fokko (52) stapt naar rechter

29 februari 2016 om 18:28
nl
De familie van de in De Woenselse Poort overleden cliënt Fokko gaat de tbs-kliniek voor de rechter slepen. Dat bevestigt de broer van het slachtoffer tegen Omroep Brabant. Zondag is er een gesprek geweest tussen de familie en de directie van de zorginstelling. Daarin zouden excuses gemaakt zijn. Dit ontkent een woordvoerder van De Woenselse Poort. “We hebben onze gevoelens rondom het vreselijke verlies met ze gedeeld. Van excuses is geen sprake omdat het onderzoek nog loopt.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens de nabestaanden heeft de manager van De Woenselse Poort wel degelijk ‘sorry gezegd’ voor wat er met Fokko is gebeurd. Daarmee is voor hen de kous niet af.  “We stellen de instelling aansprakelijk voor de dood van Fokko en stappen daarom naar de rechter”, zegt broer Bert.
Op de resocialisatie- en behandelafdeling werden donderdag de levenloze lichamen van Fokko en zijn vriendin gevonden. Zij hebben zelfmoord gepleegd met een vuurwapen.
'Dit heeft hun diep geraakt'Hoe kon dat vuurwapen worden binnengesmokkeld in een zwaarbeveiligde tbs-kliniek? Met die vraag stapte de familie zondag naar de directie van De Woenselse Poort. Die kon nog geen antwoord geven, maar volgens Bert was het een goed gesprek.
“Je kon duidelijk zien dat de dood van Fokko hun diep geraakt heeft”, zegt de broer. “Ze rekenen het zichzelf zwaar aan dat Fokko en zijn vriendin een vuurwapen mee naar binnen konden nemen. Ze verzekerden ons dat de onderste steen boven komt.”[YouTube:body:https://youtu.be/VA1nEy2xii4]
'Voor Fokko is het te laat'Uit betrouwbare informatie van Omroep Brabant kwam naar voren dat het binnensmokkelen van harddrugs en wapens in De Woenselse Poort al jaren kinderlijk eenvoudig is. “Maar niet alleen daar hoor”, zegt Bert. “Bij verschillende zorginstellingen in Nederland is de beveiliging zo lek als een mandje. Door naar de rechter te stappen willen we de overheid wakker schudden.”
De familie hoopt bovendien dat De Woenselse Poort opdraait voor de uitvaartkosten. Fokko was immers niet verzekerd. “We zijn helemaal niet uit op een schadeclaim, maar op gerechtigheid. Voor onze broer is het te laat, maar voor de samenleving kunnen we het hier niet bij laten zitten. Fokko heeft verkeerde dingen gedaan, maar een beter zorgsysteem zou hij ook gewild hebben."
ZIE OOK: ‘Mogelijke corruptie personeel Woenselse Poort onderzoeken’, Alberto Stegeman over beveiligingslek
Herkomst vuurwapenDe nabestaanden gaan maandagmiddag overleggen met hun advocaat over wat juridisch mogelijk is. De Woenselse Poort geeft geen commentaar op lopende zaken.
Naar de herkomst van het vuurwapen wordt nog altijd onderzoek gedaan. Bovendien doet het Bureau Veiligheid en Integriteit van de Dienst Justitiële Instellingen een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de veiligheidsaspecten in de kliniek. De kliniek zelf doet ook een toedrachtsonderzoek, op verzoek van DJI.
[YouTube:body:https://youtu.be/fTLufUezTCg]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.