Video

Helmondse basketbalster Chatilla van Grinsven: onbekend in Brabant; geliefd in Frankrijk

29 februari 2016 om 17:42
nl
Als je in Nederland de naam 'Chatilla van Grinsven' noemt, zullen niet veel mensen die kennen. Doe je dat in Frankrijk, dan zal iedereen zeggen:top- basketbalster! Chatilla uit Helmond speelt in één van de beste competities van de wereld, maar ze wil nog hogerop...
Profielfoto van de Jong Arianne
Geschreven door
de Jong Arianne

Chatilla speelt voor Arras in Frankrijk, op ongeveer drie uur rijden van Eindhoven. Een gemoedelijk stadje met een kleine 50-duizend inwoners, waar de zondag, nog echt een zondag is. En de stad van Chatilla van Grinsven. De 1.90 lange Helmondse speelt bijna iedere wedstrijd voor een uitverkocht huis.
GeliefdIn Arras kennen ze de lange Nederlandse wel. "Ja, ze is erg leuk en gul en vooral ook erg grappig", zegt een supporter van de Franse club. "Als ik op straat achter haar loop dan voel ik me wel heel erg klein, ze is erg lang." En ook de hoofdcoach is erg gelukkig met de lange dame uit Helmond. "Ze is een goed mens en ze is een van de beste speelsters uit mijn team."
Chatilla balt al vanaf haar achtste. Daarvoor deed ze van alles, maar papa Van Grinsven zei dat ze zich moest specialiseren. En dat deed ze. Via een college in Amerika kwam ze in de Franse competitie terecht. Vorig seizoen verhuisde ze naar Turkije om dit seizoen weer terug te keren in Frankrijk. En daar behoort ze tot de top vijf speelsters van het land.
Maar Arras doet het niet zo goed in de Franse competitie. Ze staan onderaan en wisten ook zondag niet te winnen. Chatilla: "We hebben een aantal geblesseerden en ik zelf ben ook nog niet helemaal genezen na een auto-ongeluk. Ik werd in mijn auto geramd door een dronken Belg op weg naar huis. Het was echt geluk hebben dat ik en mijn kleine puppy het er zo goed vanaf hebben afgebracht. Maar het was doodeng."
WNBAOndanks dat Van Grinsven in een van de beste competities van de wereld speelt, is ze nog niet tevreden. Ze wil het hoogst haalbare: de WNBA: de sterkste competitie van de wereld in de Verenigde Staten. Van Grinsven: "Ik ben 25 en heb dus nog de tijd om het te halen. Wie weet pas aan het eind van mijn carrière. Maar als ik het wil dan gaat het gebeuren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.