Ondanks protest toch natuurbegraafplaats in bossen bij Schaijk

29 februari 2016 om 17:40
nl
In de natuur begraven worden lijkt steeds populairder te worden. Maar de aanleg van een natuurbegraafplaats heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Zoals in Schaijk, waar op dit moment een begraafplaats in het bos wordt ingericht. “Het zoeken naar een geschikte plek is als zoeken naar een speld in een hooiberg”, aldus Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

In Brabant zijn tot nu toe drie natuurbegraafplaatsen. Oostelbeers, Alphen en Esbeek. En binnenkort dus ook eentje in Schaijk. “Een natuurbegraafplaats moet echt passen bij de plek en de omgeving. En alle onderzoeken wijzen uit dat het hier kan en past”, zegt Van Boekel.
Open plekken in het bosHet was nog even spannend of de begraafplaats er wel zou komen. Er waren nogal wat bezwaren. “In een bos kun je niet begraven. Daarom maken ze grote open plekken waar de kisten straks de grond in kunnen”, zegt tegenstander Jos Verhoeven die de bouw met lede ogen aanziet.
Volgens Roy van Boekel worden er inderdaad open plekken gemaakt. "Maar we planten ook nieuwe bomen en struiken zodat het open veld over kan gaan in het bos”.
Natuur voor het nageslachtVerhoeven vindt dat geen oplossing. “Dit bos valt onder de ecologische hoofdstructuur en is daarom beschermd. Dat mag alleen vernietigd worden als het een groot openbaar belang dient.” Toch gaf de Raad van State toestemming. De begraafplaats moet dit jaar klaar zijn.
Als het aan Verhoeven ligt is dit de laatste die er komt. “Als je van de natuur houdt wil je er niet in begraven worden. Dan laat je de natuur voor ons nageslacht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.