Na meer dan honderd boeken: Wim Daniels schrijft eerste literaire verhalenbundel

29 februari 2016 om 18:14
nl
Mensen van alledag, die hun weg proberen te vinden in een wonderlijke wereld. Mensen die door anderen over het hoofd worden gezien. Zij zijn de hoofdpersonen in een nieuwe verhalenbundel van schrijver Wim Daniëls: De tambour-maître. "Ik wilde iets anders doen. En een literaire verhalenbundel schrijven, heb ik nog niet eerder gedaan", zegt Daniels in het programma Onder Ons.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Hij schreef al meer dan honderd boeken. Over taal en dialect. En de inspiratie haalt hij vaak dicht bij huis. Zo ook dit boek. Het zijn veertien korte verhalen over onder andere een tambour-maître, een zwemmer, een verzamelaar van manuscripten en de zoon van een uitgebuite arbeider.
Buurjongen uit Aarle-Rixtel"In Aarle-Rixtel waar ik ben opgegroeid, had ik een buurjongen met het syndroom van down. Hij liep altijd mee met de harmonie, aan de zijlijn, in de rol van de tambour-maître. Dat is iemand die voorop loopt in de harmonie. Dat heeft mij altijd ontroerd."
Een exemplaar van het boek heeft hij overhandigd aan de broer van zijn oude buurjongen. De man zelf zit inmiddels in een verzorgingstehuis.
AutobiografischHet verhaal 'Twee liter melk' is autobiografisch. Het gaat over zijn vader, metaalarbeider in Helmond. "Mijn vader werkte in een fabriek met zoutzuur. Ze gaven hem elke dag twee liter melk tegen het vergif. Ze wisten dus, dat ze hem aan het vergiftigen waren." In het verhaal gaat Daniels op zoek naar de gevolgen die dit gehad heeft voor de gezondheid van zijn vader en zijn familie.
Maar de inspiratie van Daniels is eindeloos. Inmiddels is hij weer bezig met een nieuw boek. 'Lang leve Kees'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.