Koeienkeuring in Heusden-Asten afgelast uit angst voor koeiengriep

1 maart 2016 om 11:33
nl
De Zuid-Nederlandse Wintershow in Asten-Heusden, een grote keuring voor koeien, gaat niet door vanwege een uitbraak van de koeiengriep IBR. Op 5 maart zouden 130 zwart- en roodbonte koeien op hun paasbest in de ring staan voor de keuring. "Het is ontzettend jammer dat we alles hebben moeten cancelen maar de gezondheid van de dieren gaat voor alles", zegt Juliën Hautvast, voorzitter van het evenement.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Enkele maanden geleden dook het griepvirus op bij vijf omliggende bedrijven van manege De Witte Vallei in Asten-Heusden, waar de vijftiende editie van de Zuid-Nederlandse Wintershow zou worden gehouden.
SymptomenKoeien krijgen koorts, tranende ogen, extreem neusslijm en luchtwegproblemen. Ook vermindert de melkproductie. Drachtige dieren met IBR kunnen vroegtijdig hun kalf verliezen.  
"De koeiengriep is besmettelijk en koeien kunnen het virus bij zich dragen zonder dat je er iets van merkt. Het is dus een logische keuze om het evenement niet door te laten gaan", zegt Jos Verstraten, ZLTO-voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij.
Extreme koorts en longontsteking"De dieren hebben meestal enkele dagen tot een week last van de griep. Het gaat vanzelf over", aldus Verstraten. "Wel wordt in bepaalde gevallen antibiotica gegeven om de bijverschijnselen tegen te gaan."
Want het virus is niet zonder gevaar voor de koeien. "Sommige dieren krijgen extreme koorts en dat is levensbedreigend. Ook kunnen de problemen aan de luchtwegen uitmonden in een longontsteking."
'We nemen geen risico'De organisatie heeft nog naar een andere locatie voor de Wintershow gezocht, maar dat was op zulke korte termijn niet haalbaar. Pas volgend jaar is er weer een koeienkeuring.
"Het is niet duidelijk hoe lang IBR blijft sluimeren, dus we nemen geen risico. Daarom hebben we besloten het evenement niet uit te stellen, maar helemaal af te blazen", aldus Hautvast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.