Voetbalclub NAC verwacht geen verhoging stadionhuur: 'De gemeente is aan zet'

1 maart 2016 om 17:56
nl
NAC is niet bang dat de gemeente Breda de huur van het Rat Verlegh Stadion volgend jaar gaat verhogen. De gemeente Breda heeft die mogelijkheid omdat ze de huurverlaging die eind 2013 werd afgesproken, kan herzien. "Ik heb daar geen zorgen over", zegt Joost Gielen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van NAC.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Na een bijna-faillissement werd in 2003 het NAC-stadion door de gemeente Breda overgenomen en ging de voetbalclub (fors) huur betalen aan de gemeente. Nieuwe financiële problemen leidden er eind 2013 mede voor dat de huur met 325.000 euro per jaar terug werd gebracht naar iets meer dan negen ton. Volgens betrokkenen destijds een wat meer marktconforme huurprijs. Het onderwerp lijkt weer op de politieke agenda te komen na een onderzoeksrapport over het NAC-stadion.
EvenementenDe afspraak werd gemaakt voor de jaren 2014, 2015 en 2016. De gemeente Breda kon de huurverlaging compenseren - was het plan- door het houden van evenementen in het stadion omdat NAC het alleenrecht van gebruik opgaf. Als dat niet of onvoldoende zou lukken - en dat is het geval- dan kan de afspraak weer worden herzien en bestaat de mogelijkheid dat NAC de oude huurprijs weer moet betalen.    
'NAC niets te verwijten'"Ik maak me daar geen zorgen over", zegt Joost Gielen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van NAC. "De verlaging van de huurprijs was onderdeel van het nieuwe huurcontract met hierin naast huurverlaging afspraken over het multifunctioneel gebruik van het stadion. Daar is vooralsnog niet genoeg gebruik van gemaakt en daar moet wel vaart achter worden gezet."
"De gemeente is aan zet en zal snel met initiatieven moeten komen. Het bestemmingsplan is of wordt binnenkort gewijzigd, dus de mogelijkheden zijn er. Zo lang het mogelijk is om er evenementen te houden, kun je NAC niet verwijten dat die activiteiten er niet zijn."
DJ Tiësto"Bovendien", vervolgt Gielen, "Is het EK voor vrouwen, mede op initiatief van NAC, binnengehaald en daar geniet de gemeente ook inkomsten van. Maar er was een wisseling van de wacht in het College, dus dat heeft wellicht voor vertraging gezorgd."
"De gemeente moet nu zorgen daarmee meer huuropbrengsten ophalen. Dat hoeven ze niet alleen te doen, NAC helpt daar graag bij. Het hoeft niet meteen een concert van DJ Tiësto te zijn, er zijn talloze andere zaken mogelijk."
'Niet over piepen'"We moeten ook in het achterhoofd houden dat in 2013 werd de huur niet alleen verlaagd werd om NAC te helpen. Het was ook een aanpassing die marktconform nodig was. We blijven er in ieder geval permanent over in gesprek met de gemeente. De stadionhuur blijft een zware last voor NAC, maar daar moet je niet over piepen, want dat is afgesproken. Dat doen we dus ook niet", aldus de voorzitter van de Raad van Commissarissen van NAC.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.