Video

Zwanger van een tweeling en kanker, Catharina ziekenhuis voert zeldzame operatie uit

2 maart 2016 om 07:45
nl
Levensbedreigende darmkanker en tegelijkertijd zwanger van een tweeling. Het gebeurde Maartje Claassen uit Veldhoven twee jaar geleden. Artsen van het Catharina ziekenhuis voerden toen een hele speciale operatie uit en gaan daar nu over publiceren.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Het contrast kon haast niet groter. Maartje en haar man probeerden al langere tijd een tweede kindje te krijgen. En na drie miskramen, bleek ze zwanger van een tweeling. “Normaal zou je er heel blij mee zijn geweest, maar nu kwam het op een moment dat je er echt niet op zat te wachten,” aldus Claassen.
DubbeldiagnoseZo’n dubbeldiagnose was een zeer zeldzame situatie. Oncoloog Ignace de Hingh: “We gingen op zoek naar informatie over zo’n situatie, maar die bleek nauwelijks aanwezig te zijn. De eerste vraag was, kun je zo’n grote operatie eigenlijk wel uitvoeren bij een jonge zwangerschap?”
Dat bleek het geval, al kostte het veel onderzoek hoe dit nu het beste kon worden aangepakt. Maartje werd succesvol geopereerd. “Ik had toen geen idee dat het zo’n speciale operatie was. Ik kom daar eigenlijk nu pas achter. Gelukkig hebben ze het toen niet laten doorschemeren hoe bijzonder het was, want dan was ik alleen maar zenuwachtiger geworden. Maar uiteindelijk is het een heel succesvolle operatie gebleken en zeven maanden later werden er twee gezonde kindjes geboren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.