Hoogleraar Tilburg University spoort op internet misbruikers van kinderen op

2 maart 2016 om 20:33
nl
Elke dag zijn 750.000 mannen online op zoek naar webcamseks met kinderen. Daarom kwam Terre des Hommes drie jaar geleden met 'Sweetie'. Een virtueel meisje dat zichzelf aanbood op internet. In twee maanden tijd werden duizend mannen getraceerd die allemaal online seks met haar wilden.
Profielfoto van Manon van Bergen
Geschreven door
Manon van Bergen

Binnenkort komt Sweetie 2.0 online en forensisch psycholoog Stefan Bogaerts uit Tilburg werkt daar aan mee. "Opsporen is één ding. Maar het gaat ook om inzicht krijgen en ontmoedigen", aldus Bogaerts in het programma Onder Ons.  
Stefan Bogaerts is hoogleraar forensische psychologie aan de universiteit van Tilburg. De afgelopen twintig jaar deed hij onderzoek naar de psyche van (seksuele) delinquenten. De mannen die door Sweetie 1.0 zijn ontmaskerd, zijn volgens Bogaerts niet per definitie allemaal pedofielen. "Dat is een diagnose en die kan je op afstand niet stellen. Deze mannen kun je wel kindmisbruikers noemen."
De ontmaskerde 'kindmisbruikers' komen uit zeventig landen. Twintig van hen kwamen uit Nederland.
Tienduizenden slachtoffersAlleen al in de Filipijnen zijn er tienduizenden kinderen slachtoffer van webcamseks. De vraag die veel mensen vaak bezighoudt is: wie zijn de mannen die op zoek gaan naar online seks met kinderen? Volgens Bogaerts zijn ze in drie groepen te verdelen. "Sommigen zijn verdwaald op internet en komen terecht in chatrooms. Anderen gaan uit nieuwsgierigheid chatgroepen met kinderen opzoeken. En er zijn ook mannen die uit zijn op financieel gewin."
Waarschuwing'Sweetie', richt zich volgens Bogaerts op de groep mannen die nieuwsgierig is naar webcamseks. "Als we iemand hebben ontmaskerd laten we hem weten: 'je bent strafbaar bezig'. Zo proberen we hem te ontmoedigen en zo mogelijk adviseren we hem om naar een huisarts te gaan." Na deze eerste waarschuwing worden de mannen gevolgd. "Als ze dan weer de fout in gaan, krijgen ze een tweede waarschuwing. Na een derde keer wordt er aangifte tegen ze gedaan."
Het online opsporen zou volgens Bogaerts er niet toe moeten leiden dat mannen in de echte wereld op zoek gaan naar seksueel contact met kinderen. "Onderzoek wijst uit dat er maar een heel beperkte groep is die de stap zet van online seks naar de echte wereld."
Sweetie 2.0 komt in april online.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.