Video

Den Bosch overweegt kavel ingestort pand te kopen en kan feestje na 'ramp' wel gebruiken

2 maart 2016 om 09:57
nl
De gemeente Den Bosch overweegt het kavel van het ingestorte Pearle-pand over te kopen om zo te kunnen bepalen wat er in de toekomst moet komen te staan. Dat zei wethouder Eric Logister dinsdagavond tijdens een raadsvergadering. Hij gaf aan 'alle opties open te houden'.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Logister benadrukte tijdens de vergadering dat hij met de eigenaar van het pand in gesprek is om te kijken wat er moet gebeuren. "Ik wil haar de tijd gunnen zich te bezinnen op wat er met de locatie gaat gebeuren."
Grote zorgenDe Bossche partijen in de gemeenteraad uitten grote zorgen over het herstellen van het straatbeeld op de Markt in Den Bosch. Zo wil de VVD dat de gemeente erop toeziet dat het nieuwe pand past bij het historische straatbeeld. Het Bosch Belang vroeg of de gemeente bereid was het terrein te kopen. En de PvdA had ten slotte acht vragen, die met name over het onderzoek gaan.[Tweet:body:https://twitter.com/mvdhoven/status/704734210456752128][Tweet:body:https://twitter.com/mvdhoven/status/704734318187388928]
Renovatie van interieurHet pand van Pearle stortte zaterdagavond in nadat er was gewerkt aan een renovatie van het interieur. Pearle had daarvoor geen vergunning, maar die was voor zover nu bekend ook niet nodig voor zulke werkzaamheden.
De gemeente liet de containers van de bouwvakkers, waarin ze hun bouwmaterialen achterlieten, onderzoeken. Uit dat onderzoek bleek dat er alleen meubels, andere delen van de inventaris en systeemplafonds waren verwijderd. De vraag hoe het pand heeft kunnen instorten, is daarmee voorlopig nog niet beantwoord. [Tweet:body:https://twitter.com/mvdhoven/status/704732741879910400]Vanwege het nog lopende onderzoek blijven de restanten van het ingestorte gebouw op de hoek van De Markt liggen. Uiteindelijk moet een gespecialiseerd bedrijf de boel opruimen, omdat het om een eeuwenoud pand gaat.
Wethouder Logister sprak dinsdagavond van een 'schok voor de stad'. Hij was blij dat er geen gewonden zijn gevallen en dat er niet meer panden zijn gesneuveld. Hij betreurde dat de lichtshow die in het teken staat van het Jeroen Boschjaar en die vrijdag zou beginnen, niet doorgaat. Gelukkig hoeft de optocht niet te worden geschrapt. "De stad kan na zo'n ramp wel een feestje gebruiken", aldus Logister.
Febo gestutDinsdagmiddag is het pand van de Febo gestut, het pand dat aan de Pearle vastzat. De staat van De Kleine Winst, waar ooit het atelier van de middeleeuwse kunstenaar Jeroen Bosch was gevestigd, is nog in orde, blijkt uit onderzoek.
Lees al het nieuws over de ingestorte Pearle in Den Bosch terug op onze themapagina: www.omroepbrabant.nl/pearledenbosch.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=ZIZ9nhHPGxs]
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=EzEVDUJSbTA][Tweet:body:https://twitter.com/mvdhoven/status/704732161270816768][Tweet:body:https://twitter.com/mvdhoven/status/704731717626687488]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.