Video

Al tienduizend kaarten verkocht voor Een Wonderlijke Klim op de Sint Jan in Den Bosch

1 maart 2016 om 22:16
nl
Den Bosch is vanaf komend weekend een nieuwe toeristische attractie rijker. In het kader van het Jeroen Boschjaar is het mogelijk om de Sint Jan aan de buitenkant te beklimmen voor 'Een Wonderlijke Klim'. Bij Een Wonderlijke Klim ontmoet je de ruim negentig monsters, muzikanten en Bijbelse figuren die al eeuwenlang op de bogen zitten van de oude Sint Jan. Omroep Brabant had de primeur om als eerste naar boven te klimmen!
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Na twee jaar voorbereiding  en weken van opbouw in storm en regen is het vrijdag zover, Een Wonderlijke Klim wordt dan officieel geopend. Het hoogste punt van de klim langs de buitenkant van de Sint Jan en door de dakgoten van de kerk is 25 meter. Om er te komen moet je 144 traptreden bedwingen en nog eens veertig om de echte middeleeuwse schatten van dichtbij te kunnen zien.
Hoog, Sammy kijk omhoog... Die middeleeuwse schatten zijn de bijna honderd boogbeeldjes die op de bogen van de Sint Jan zitten. Stuk voor stuk kijken ze richting de hemel. Als je op de grond staat zie je alleen maar de ruggen van de middeleeuwse Bosschenaren, muzikanten, kreupele, Bijbelse en mythische figuren. Door het unieke wandelpad is het mogelijk om alle wezens in het gezicht aan te kijken.
Rare wezens Het in het echt zien van alle bijzondere figuren is een unieke belevenis en roept vaak ook vragen op. Aan de noordkant zit een vrouw met haar armen geboeid op haar rug. Een stukje verder koestert een man een uil en... gedronken wordt er ook.
De middeleeuwse Bosschenaar is meerdere keren terug te vinden op één van de bogen. Ze drinken uit een pul, uit de fles en één heeft zelfs een complete bierton mee naar boven genomen. Die viert al heel lang zijn eigen feestje!
Online al tienduizend kaarten verkochtDe voorverkoop via internet voor Een Wonderlijke Klim loopt heel goed. "Online zijn er al tienduizend kaarten verkocht. In totaal verwachten we dat circa vijftigduizend mensen de klim gaan maken", vertelt Herman Lerou.
Vrijdag wordt Een Wonderlijke Klim officieel geopend door de Commissaris van de Koning. Vanaf zaterdag mag iedereen naar boven. Voor ouderen en mindervaliden is er een lift die ze naar boven brengt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.