Staatssecretaris moet Mediawet aanpassen, maar pleit voor ongebruikelijke tussenstap

2 maart 2016 om 00:14 • Aangepast 21 november 2020 om 12:18
nl
Staatssecretaris Sander Dekker moet de nieuwe Mediawet aanpassen wil hij op steun van de Eerste Kamer kunnen rekenen. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een moeizaam debat over zijn fel bekritiseerde wetsvoorstel. Dekker past de wet aan, maar wil ook dat de Eerste Kamer vast akkoord gaat.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Eén van de punten waarop Dekker de wet moet aanpassen, is hoe de overheid de leden van de raad van toezicht bij de Nederlandse Publieke Omroep benoemt.
Nu benoemt de minister de leden. De Senaat wil dat niet hebben, omdat de overheid anders te veel macht heeft over 'Hilversum'.
'Geen verdere vertraging reorganisatie'Om zijn wet voor een deel te redden kwam Dekker tijdens het debat met een ongebruikelijk plan. Hij wil dat de Eerste Kamer vast akkoord gaat met de komende wijzigingen. Hierdoor kan de nieuwe wet al wel gelden voor de regionale omroepen.

Wachten op privacy instellingen...

De onderdelen die betrekking hebben op de landelijke publieke omroep volgen dan later. Die onderdelen moeten dan weer door de Tweede Kamer én Eerste Kamer worden behandeld.
De staatssecretaris komt met deze opmerkelijke tussenstap, omdat hij vindt dat de regionale reorganisatie en de daaraan gekoppelde bezuinigingen geen verdere vertragingen mogen oplopen. Critici van de nieuwe wet zijn niet blij met deze ongebruikelijke en ietwat gehaaste stap.
Gevolgen voor omroepenAls de Eerste Kamer akkoord gaat met dit opvallende plan, dan heeft dat gevolgen voor onder meer Omroep Brabant. Dekker wil namelijk dat de dertien publieke regionale zenders onder één organisatie gaan vallen.
Tegenstanders vrezen dat door deze centralisatie de Brabantse identiteit verdwijnt en de redactionele onafhankelijkheid vermindert.
ZIE OOK: Provincie uit zorgen in Eerste Kamer over bezuinigingen Omroep Brabant
De Eerste Kamer stemt volgende week over Dekkers Mediawet. De bewindsman heeft daarbij de steun van de oppositiepartijen hard nodig. De coalitiepartijen van de regering, VVD en PvdA, hebben namelijk geen meerderheid in de Senaat.
'Kreupele wet'Tegenstanders van de nieuwe wet zoals CDA, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS vinden het onjuist dat ze moeten instemmen met een 'kreupele wet' die later wordt aangepast. Ze vragen zich af wat er gebeurt als de aanvulling niet door de Tweede Kamer komt.
ZIE OOK: 'Regionale omroep is beter af zonder nieuwe Mediawet'
Dekker vertrouwt erop dat dit wel gebeurt maar als het toch mislukt, gaat het opgeschorte deel niet door. Vrijdag stuurt Dekker de Senaat een brief over de toezeggingen en garanties voor het wetstraject. Mogelijk komt er daarna nog een derde termijn in het debat voordat de Senaat gaat stemmen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.