Keuzegids: Tilburg University biedt van algemene universiteiten beste masteropleidingen

2 maart 2016 om 01:59
nl
Van alle algemene universiteiten worden de masteropleidingen van Tilburg University het best beoordeeld door de studenten. Dat blijkt woensdag uit de Keuzegids Masters 2016, een onafhankelijke gids die jaarlijks verschijnt en alle masteropleidingen onder de loep neemt.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Tilburg eindigt in de lijst van best beoordeelde algemene universiteiten met een klein verschil net boven Maastricht. De universiteiten worden gevolgd door één van de grote 'klassieke', namelijk die van Nijmegen.
Twaalf mastersTilburg blinkt uit met twaalf masters. Het gaat om de Research Master in Law, International and European Law, International Business Law, Econometrics and Mathematical Economics, de Research Master in Business, Quantitative Finance and Actuarial Science, Fiscale Economie, Accountancy, Organization Studies en Medische Psychologie.
Ook de lerarenopleidingen Nederlands en Maatschappijvakken blijken uitmuntend, volgens de Keuzegids. De Research Master Law en de Research Master Social and Behavioral Sciences hebben bovendien het predicaat 'topopleiding' gekregen van de onderzoekers.
TIAS de besteDe beste universiteit blijkt TIAS School for Business and Society te zijn. Tias, verbonden aan Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven, haalde de hoogste score overall.
De Keuzegids staat onder meer per vakgebied stil bij alle hbo- en wo-masteropleidingen. Verder biedt de gids gegevens over de arbeidsmarkt en beoordelingen van masters.
Strenger bij toelatingenOverigens merkten de onderzoekers dit jaar op dat steeds meer universiteiten studenten niet zomaar meer toelaten tot hun masteropleidingen. Het verschilt wel per universiteit hoe streng die toelating is.
Zo eisen sommige universiteiten dat studenten bepaalde cijfers voor specifieke vakken moeten halen alvorens ze worden toegelaten tot een bepaalde master. Dit kan betekenen dat zelfs afgestudeerde bachelors van dezelfde faculteit niet meteen een bijbehorende master kunnen volgen.
Brabantse universiteiten minst selectiefDe Universiteit Utrecht is het meest 'selectief', schrijven de onderzoekers. Bij liefst 84 procent van de onderzochte masters geldt een toelatingsprocedure. Wageningen (75%), Amsterdam (72%) en Rotterdam (70%) volgen. Van de algemene universiteiten doet Tilburg het minst mee met deze trend.
Van de technische universiteiten, en zelfs van alle universiteiten, is Eindhoven het minst selectief. De TU/e stelt slechts bij vijf procent van alle opleidingen aanvullende eisen. De technische universiteiten blijken ten slotte zeer toegankelijke informatie te bieden over de masters.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.