Bussen die stilvallen, deuren die spontaan opengaan: ook problemen voor VDL in België

2 maart 2016 om 14:30
nl
De meeste bussen die het Eindhovense concern VDL heeft geleverd aan vervoersmaatschappij De Lijn in België vertonen allerlei kuren. Het gebeurt geregeld dat in bijvoorbeeld Leuven bussen stilvallen, dat deuren plotseling opengaan en dat er water of koelvloeistof lekt.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De problemen hebben nog niet ongelukken geleid, wel tot toenemende ergernis bij werknemers en reizigers.
Volgens een woordvoerder van de ACOD, de grootste vakbond voor buspersoneel in België, is een deel van de order inmiddels teruggetrokken.
Vanaf begin problemenDe mankementen doen zich voor vanaf augustus vorig jaar, toen de eerste bussen van een order van ongeveer tachtig in dienst werden genomen, zo zegt hij.
De vakbond stelt dat chauffeurs soms geen voertuig hebben om te vertrekken. Van lieverlee moet worden overgestapt op oude bussen.
“Je kunt nog begrip hebben voor kinderziektes, maar dit is een gebed zonder end. Ik denk dat het probleem in de elektronica zit. Het is zelfs voorgevallen dat bussen die waren teruggestuurd en weer in de diensten waren opgenomen andermaal met pech te maken kregen. Dit duurt te lang”, aldus de bestuurder.
'VDL niet op de hoogte'Tegenover VTM Nieuws heeft De Lijn erkend dat er problemen zijn. Een woordvoerster van VDL laat in een eerste reactie weten dat ze niet op de hoogte is van de ellende. De bussen voor de Belgische markt zijn gemaakt bij de divisie Bus&Coach.
Het bedrijf kwam deze woensdag ook al negatief in het nieuws, omdat bussen van VDL die in Berlijn rijden last hebben van een geur, die lijkt op kattenurine.
Wel gunstige jaarcijfersEerder deze week kraaide het concern nog victorie bij de toelichting op de jaarcijfers. De omzet steeg vorig jaar naar bijna 2,7 miljard euro, de winst naar 125 miljoen euro. De bussentak van het concern deed in 2015 juist minder goede zaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.