De gerookte zalm van Jumbo is al langer niet vers, stelt de Consumentenbond

2 maart 2016 om 17:25
nl
De gerookte zalm van de Veghelse supermarktketen Jumbo is al langer niet in orde. Dat meldt de Consumentenbond op basis van onderzoek.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Jumbo haalde op 11 en 20 februari gerookte zalm uit de schappen vanwege besmetting met listeria-bacteriën. Nu blijkt volgens de Consumentenbond dat Jumbo in de weken daarvoor ook al bedorven gerookte zalm verkocht.
De zalm is afkomstig van leverancier Van Wijnen uit Krimpen aan den IJssel.
Onderzoek ConsumentenbondBegin dit jaar onderzocht de Consumentenbond twintig merken.
Drie soorten van Jumbo kwamen als slechtste uit de test: het budgetmerk gerookte zalm, de Jumbo houtgerookte Noorse zalm en de Jumbo houtgerookte Sockeye wilde zalm. De drie soorten zijn alle afkomstig van leverancier Van Wijnen.
De Consumentenbond stelt daarnaast vast dat 87 procent van de monsters van de drie soorten zalm op de uiterste houdbaarheidsdatum zoveel bacteriën bevatte dat ze bedorven waren.
Drie monsters waren zelfs bij aankoop al bedorven, één tot twee weken voor de uiterste houdbaarheidsdatum, concludeert de Consumentenbond.
In twee verpakkingen van het budgetmerk gerookte zalm te koop bij Jumbo werd listeria aangetroffen.
Die bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken, en was eerder al reden voor de firma uit Veghel om halverwege februari de zalm uit de schappen te halen.
Jumbo reageertHet bedrijf uit Veghel zegt in een reactie dat het al bekend was met de onderzoekresultaten. Volgens Jumbo was het onderzoek samen met de bevindingen van de NVWA aanleiding om twee weken geleden de gerookte zalm uit de schappen te halen.
Jumbo gaat daarnaast een natuurlijk conserveringsmiddel toevoegen aan de gerookte zalmproducten van het Jumbo-merk. Dat heeft volgens Jumbo effect op de smaak van de zalm, ‘maar is ondertussen wel gebruikelijk in de markt’.  
De volledige resultaten van het onderzoek naar gerookte zalm staan in de Consumentengids die eind april verschijnt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.