Optocht Den Bosch wijkt zondag uit en gaat niet langs ingestorte pand aan De Markt

2 maart 2016 om 16:05
nl
De optocht in Den Bosch zal zondag op De Markt iets eerder dan normaal afbuigen. De ruime bocht rond De Markt, direct langs het pand van Pearle dat zaterdag instortte, wordt dus niet gemaakt. Deze aanpassing in de route van de optocht is het resultaat van het overleg tussen de gemeente en de Oeteldonksche Club woensdagmiddag.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Door deze aanpassing blijven de wagens wat verder weg van de plek aan De Markt waar het pand instortte. Dit om trillingen te voorkomen. Een beslissing waar minister van Tochten van de Oeteldonksche Club, Patrick van der Krabben, blij mee is.
“Onze voorkeur was steeds de route via De Markt te handhaven. We doen nu een kleine concessie door de ruime bocht rond De Markt niet te maken en dat is wat ons betreft een prima oplossing in het kader van de veiligheid.”
'Buigen iets eerder af'De optocht gaat nu zondag dus tussen Café De Paternoster en het puthuis op De Markt door, zo legt hij uit. “Net voorbij het stadhuis buigen we iets eerder dan normaal linksaf naar de Marktstraat.”
Van der Krabben verwacht zondag tussen de 100.000 en 125.000 bezoekers in de stad. Zo komen er bijvoorbeeld 45 bussen met leden van carnavalsverenigingen uit onder meer Zevenaar, Oldenzaal, Bergen op Zoom, Waalwijk en Tilburg naar Oeteldonk.
Meer bezoekers dan normaalNormaal trekt de optocht in Oeteldonk volgens hem zo'n 80.000 tot 100.000 bezoekers. "Het noodgedwongen uitstellen van de optocht door de
harde wind met carnaval, biedt nu carnavalsverenigingen uit heel het land de gelegenheid om eens naar Oeteldonk te komen", legt hij uit.
En bezoekers kunnen wat hem betreft gewoon naar De Markt komen. "Dat is geen probleem", legt hij uit. "Maar natuurlijk delen we in de stad folders uit met de route. Mensen kunnen dus zelf een goed plekje zoeken om de optocht te zien."
Extra verkeersregelaarsIn een persbericht laat de gemeente Den Bosch woensdag weten dat extra verkeersregelaars worden ingezet. En bij een te grote drukte worden bezoekers van de optocht omgeleid.
Scherm voor lichtshowDe lichtshow 'Bosch by Night', waarvan vrijdag de première zou zijn op De Markt, is voorlopig uitgesteld. Tijdens de show zouden er beelden van Jeroen Bosch geprojecteerd worden op de gebouwen rond De Markt. De organisatie van Bosch500 heeft al een oplossing: er wordt een scherm voor het ingestorte pand geplaatst zodat de projectie alsnog te zien is.
"Alleen dan moet een deel van het puin opgeruimd zijn", zegt Lian Duif van de organisatie. "En wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk."
Omroep Brabant zendt de optocht van Oeteldonk zondag 6 maart live uit op televisie. De uitzending begint om 13.50 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.