Video

Mysterie rond kruidendokter Willem van de Moosdijk uit de doeken in toneelstuk?

2 maart 2016 om 16:09
nl
Was Willem van de Moosdijk uit Casteren, die in de jaren zestig miljoenen (guldens) verdiende met zijn kruidenhandel, een kwakzalver of een slachtoffer van een onheuse heksenjacht? Theater ’t Ros, een toneelgezelschap in Knegsel, probeert het mysterie op te lossen.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

’t Ros is bezig met een openluchtvoorstelling over de handel en wandel van Van de Moosdijk. “Hoe je ook over hem mag denken: die man is een levende legende en een tot de verbeelding sprekende persoonlijkheid”, vertelt Ad Keeris van ‘t Ros. Hij is verder dan theatermaker Bart de Groof uit Hapert, die al jaren speelt met het plan om een musical over Van de Moosdijk op te voeren.
Kruidenimperium in BeneluxVan de Moosdijk bouwde binnen de kortste keren een kruidenimperium op. In ons land, België en Luxemburg. “En volgens mij ook ver daarbuiten”, aldus Keeris, die voldoende ingrediënten heeft weten te verzamelen om een beeld van Van de Moosdijk te kunnen schetsen. Dat beeld is niet compleet als je de ontmaskering van hem buiten beschouwing laat.
Willem Duys, toentertijd een grootheid op de Nederlandse tv, wist in 1968 te onthullen dat de middeltjes van Van de Moosdijk helemaal niet zo helend werkten. Plots stortte het kruidenimperium als een kaartenhuis in elkaar.
Onthulling in De TelegraafTot groot verdriet en frustratie van Van de Moosdijk, die, zo gaat het verhaal, na de ontmaskering ten einde raad met zijn broer een overval pleegde op een geldloper. De buit werd bewaard op een kerkhof van de Rijks Psychiatrische Inrichting in Eindhoven, het huidige GGzE. Van de Moosdijk vertelde dit in een interview met De Telegraaf, eind 2001. Het was de laatste keer dat hij in de publiciteit verscheen.
Maar hij leeft nog wel, meldt zoon Frans trots. “Dat heb ik te danken aan de kruiden die ik heb verkocht, vertelde hij me geregeld. Hij zegt ook dat al die kruiden voor zijn klanten niet nodig waren geweest als huisartsen hun werk beter hadden gedaan. Pa is pas negentig geworden en we hopen er samen bij te zijn wanneer het stuk wordt opgevoerd”, zo zegt Van de Moosdijk junior.
Open armenKeeris zal hen met open armen ontvangen - als het zo ver komt. De eerste voorstelling is op 24 juni, de zevende en laatste op 3 juli. “Het bestaat uit twee delen: de eerste helft over de opkomst en de tweede helft over de ondergang van zijn kruidenrijk”, legt hij uit.
“Lucas de Waard uit Den Bosch (die pas nog een Musical Award won) schrijft de teksten. Ze zijn gebaseerd op berichtgeving in de media over Willem, wat we over hem van horen zeggen hebben en uiteraard zit er wat fantasie bij. Het moet wel romantisch blijven, he? En hoe ‘onze’ Willem tot zijn recht komt? Dat laten we graag over aan het publiek, dat komt kijken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.