Verdachte Marsen en Snickers misschien verwerkt tot veevoer, ZLTO verbaasd

2 maart 2016 om 17:58
nl
De vele miljoenen Marsen, Snickers en Milky Ways die producent Mars in Veghel terughaalt krijgen misschien een tweede leven als veevoer. Vorige week werd bekend dat in de repen mogelijk stukjes hard plastic kunnen zitten omdat er een vermalen machine-onderdeel in terecht is gekomen. Land- en tuinbouwvereniging ZLTO is verbaasd over de plannen van Mars.
Profielfoto van Raoul Cartens en Ferenc Triki
Geschreven door
Raoul Cartens en Ferenc Triki

Door de stukjes plastic zou er vooral bij kinderen kans op verstikking bestaan. Bij vee, zoals koeien, is de kans op verstikking er niet omdat die veel grotere keelgaten hebben, aldus woordvoerder Roel Govers van Mars.
Niet wenselijk''Die uitspraak is dan voor Mars'', zegt Maarten Leseman van de belangenorganisatie ZLTO. ''Dit lijkt mij niet wenselijk. Je gaat toch geen snoep voeren aan dieren als dat eerst is afgekeurd voor mensen?'', klinkt Leseman verbaasd.
Resten van menselijk voedsel en overblijfselen van de productie daarvan worden wel vaker gebruikt voor veevoer. Maar die resten mogelijk dan geen gevaarlijke spullen zoals plastic bevatten.
Of toch in verbrandingsoven?Alle teruggehaalde Marsen, Snickers, Milky Ways, dozen Mini Mix en Celebrations uit winkels en automaten in 55 landen worden voorlopig opgeslagen. Het gaat om repen met een houdbaarheidsdatum tussen 19 juni 2016 en 8 januari 2017. Alleen al in Nederland gaat het om 4 miljoen repen.
Binnen enkele weken beslist Mars in Veghel of het snoep wordt verwerkt in veevoer of toch in de verbrandingsoven verdwijnt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.