Video

Aantal bouwvergunningen stijgt fors, vooral koophuizen in trek

2 maart 2016 om 18:53
nl
Gemeenten hebben vorig jaar veel meer bouwvergunningen afgegeven. In heel Brabant waren er dat bijna 8300, ruim 33 procent meer dan in 2014. Vooral de koopwoningen waren enorm in trek. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Geschreven door

Het is voor het tweede jaar op rij dat de woningmarkt tekenen van herstel laat zien. Ook in 2014 steeg het aantal verleende bouwvergunningen in Brabant. Het was de eerste stijging sinds de crisis in 2008.
Minder huur, meer koop Ruim zeventig procent van de vorig jaar verleende vergunningen, is afgegeven aan bouwers voor de markt, zoals projectontwikkelaars en makelaars. Vergunningen voor sociale woningbouw, uitgevoerd door een gemeente of woningcorporatie, waren minder in trek.
Lagere grondprijs Een gemeente waar ze de komende jaren veel meer koopwoningen denken te bouwen is Veldhoven. Het aantal uitgegeven vergunningen voor zo’n huis is hier vorig jaar zelfs meer dan verdubbeld.
Volgens een woordvoerster heeft de starterslening hier voor een groot deel aan bijgedragen. Verder heeft de gemeente in de afgelopen vijf jaar twintig procent van haar grondprijs afgehaald. Hierdoor werd het voor ontwikkelaars plotseling een stuk interessanter om te bouwen.
Twaalf huizen verkochtIn dat opzicht was het jaar 2014 voor veel gemeenten de omslag. De gemeente Bergen op Zoom herkent zich daar wel in: “We zagen begin vorig jaar dat de animo voor een koophuis weer toenam. Bij een van de grotere projecten die daarvoor wat minder liep, werden ineens twaalf huizen verkocht. Dat zorgde voor veel vertrouwen bij de ontwikkelaars”, aldus een woordvoerder.
Voor woningcorporaties wordt het steeds lastiger om de bouw van goedkope huurwoningen te financieren sinds het vorig jaar verboden werd commercieel te opereren.
Bekijk hier hoeveel vergunningen jouw gemeente de afgelopen jaren heeft afgegeven (het CBS heeft de recente cijfers van Drimmelen, Geertruidenberg en Helmond niet opgenomen): [localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56d705240025a]
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56d7056b1ba6f]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.