Weer wedstrijd Willem II verdacht van matchfixing, directeur steekt handen in vuur voor spelers

3 maart 2016 om 06:28 • Aangepast 21 november 2020 om 12:17
nl
Vanuit wedkantoren in Zuid-Duitsland is er verdacht gegokt op het resultaat van de eredivisiewedstrijd tussen NEC en Willem II op 17 januari van dit jaar. De Duitse publieke omroep ARD heeft dat ontdekt tijdens onderzoek dat woensdag is gepresenteerd in een documentaire over matchfixing.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Er werd door de gokkers gespeculeerd op een thuisoverwinning van NEC en dat kwam uit, want het werd 1-0. Ook op het duel tussen Oostende en Waasland-Beveren op dezelfde dag in de Belgische competitie werd hoog ingezet. Er werd gewed op een hoge score met ten minste drie doelpunten. De wedstrijd eindigde in 3-3.
Volgens de documentairemakers is er door de bookmakers een bedrag met vijf cijfers uitgekeerd. De verdachte wedstrijden zijn gemeld aan wereldvoetbalbond FIFA.
MerkwaardigHet duel eindigde in 1-0 en die eindstand kwam op een merkwaardige wijze tot stand. NEC nam de leiding via een omstreden strafschop van Christian Santos. Die was toegekend door Kamphuis nadat Stijn Wuytens de bal tegen zijn arm kreeg. In veel gevallen wordt dan geen penalty toegekend, maar Kamphuis deed dat tot ontzetting van alles en iedereen bij Willem II wel. In de tweede helft kreeg Willem II-verdediger Frank van der Struijk twee keer geel en dus rood voor tackles op Anthony Limbombe, die hij niet eens raakte, en Wojciech Golla. Ook claimden de Tilburgers een strafschop, die niet werd gegeven.

Wachten op privacy instellingen...

Handen in het vuurDirecteur Berry van Gool van Willem II vindt het slecht dat Willem II weer wordt genoemd in verband met matchfixing. "Ik steek mijn handen in het vuur voor deze groep. Ik ga morgen dan ook niet de kleedkamer in om als een inspecteur te gaan onderzoeken of er iets is gebeurd."
"Ik ben zelf bij de wedstrijd geweest", vervolgt Van Gool. "Ik heb zelf gezien dat ze niet hebben staan lummelen. Er is op dit moment nog geen aanleiding om zelf diepgravend onderzoek te gaan doen. Voor verdere actie wacht ik op een seintje van de KNVB."

Wachten op privacy instellingen...

Willem II-supporters laten op de site www.tilbo.com weten dat ze tijdens de wedstrijd al vonden dat de scheidsrechter vreemd deed. Volgens een bericht op de site gaf de scheidsrechter Jochem Kamphuis inderdaad een onterechte penalty aan NEC.
KargboWillem II is al eerder in verband gebracht met matchfixing. De KNVB stelde dit jaar vast dat een voormalig speler van Willem II, Ibrahim Kargbo, in 2009 een duel van zijn club heeft geprobeerd te manipuleren.
Bij de KNVB was woensdag nog niks bekend over verdachte gokpatronen bij het eredivisieduel. De UEFA heeft een detectiesysteem voor mogelijke fraude maar de KNVB heeft van de Europese voetbalbond geen signalen ontvangen.
De Nederlandse bond volgt de documentaire met interesse en als er sprake is van hard bewijs dan zal er contact worden opgenomen met de televisiemakers, kondigde een woordvoerder aan.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.