Peter R. de Vries helpt mee in onderzoek naar fouten politie in moordzaak Linda van der Giesen

4 maart 2016 om 18:48
nl
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en hoogleraar rechtspsychologie Peter J. van Koppen willen deelnemen aan een onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de fouten die de politie heeft gemaakt in de zaak Linda van der Giesen. Edwin Wangsakrama, de ex-vriend van Linda en vader van hun 4-jarig zoontje Jeremy, wil dat de rol van de politie voorafgaand aan de spraakmakende moord volledig wordt onderzocht.
Profielfoto van Ron Vorstermans, Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Ron Vorstermans, Sebastiaan Quekel

Advocaat Peter Schouten heeft de brief, die in handen is van Omroep Brabant, verzonden aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de korpschef van de Nationale Politie.
Die moeten oordelen of de onderzoekscommissie toegang mag krijgen tot de aangiftes en interne politiestukken en of ze de betrokken rechercheurs mogen ondervragen.
'IJzersterke onderzoekers'In de brief, die is ook verstuurd naar de Kamercommissie van Veiligheid en Justitie, zegt Schouten dat er voor de commissie nog naar een voormalig advocaat-generaal wordt gezocht. “Op die manier kan er evenwichtig en zorgvuldig onderzoek worden gedaan”, licht Schouten in een reactie toe.
Met Peter R. de Vries en Van Koppen in zijn team heeft Schouten vertrouwen dat onderzoek deskundig wordt uitgevoerd. “We hebben het hier over ijzersterke onderzoekers. Van Koppen heeft een geweldige reputatie als het gaat om de werking van menselijke processen helder te krijgen. En meneer De Vries is, zoals we allemaal al weten, een fantastische onderzoeker die in iedere zaak de onderste steen boven wil krijgen.”
De Vries zegt tegen Omroep Brabant dat zijn medewerking geen verrassing mag heten. "Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik het belangrijk vind dat de waarheid aan het licht komt", aldus de misdaadjournalist.
ZIE OOK: Vader zoontje vermoorde Linda in financiële problemen na moord: ‘Moest alles opgeven voor Jeremy'
Diep door het stofHet is de bedoeling dat de commissie van Wangsakrama niet alleen meer inzicht geeft in de inschattingsfouten van de politie, maar ook vertelt of de politie voldoende is gespecialiseerd in de aanpak van dergelijke bedreigingszaken. “Als dat niet zo is, moet dat natuurlijk wereldkundig worden, zodat slachtoffers van bedreiging en mishandeling in de toekomst beter beschermd kunnen worden.”
Vrij snel na de moord op Linda ging de politie op een ingelaste persconferentie diep door het stof. Zo gaf korpschef Dick Schouten toe dat de urgentie van de aangiftes van Linda tegen haar voormalige vriend John F. niet goed is ingeschat. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wordt door de politie intern ‘tot op de bodem uitgezocht’.
ZIE OOK: Zus Linda van der Giesen gelooft niet in 'psychose' John F: ‘We hebben alles zwart op wit'
'Goede ongekleurde start'Op die resultaten wil Wangsakrama niet wachten. Hij vergelijkt het interne onderzoek van de politie als een slager die zijn eigen vlees keurt. “Je loopt daardoor het risico dat bepaalde aspecten van de zaak en het handelen van de politie onderbelicht zullen blijven.”
Professor Van Koppen heeft al eerder in een onafhankelijke onderzoekscommissie gezeten. Zo onderzocht hij de Puttense moordzaak op rechterlijke dwalingen. "Op dit moment weet ik weinig over deze zaak en dat zorgt, vind ik, voor een goede ongekleurde start”, meldt de hoogleraar.
ZIE OOK: Dochter Chanel wil dat John F. professionele hulp krijgt: ‘Psychose of niet, hij blijft mijn vader'
InschattingsfoutVerpleegster Linda van der Giesen werd op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk doodgeschoten door haar ex-vriend John F. Een week voor haar dood stuurde ze een mail met daarin het vermoeden dat John F. in het bezit zou zijn van een vuurwapen.
De politie is daarop niet aangeslagen. “Een inschattingsfout”, zo gaf politiechef Dick Schouten toe op een persconferentie. “We hadden huiszoeking moeten doen." De politie heeft zelf ook al een onderzoek ingesteld naar de moord. In januari meldde de politie aan Omroep Brabant dat het onderzoek bijna was afgerond.
Eerdere ex-vriendinnen van John F. deden ook aangifte tegen de Zevenbergenaar. Dat verband heeft de politie niet gelegd. "Dit waren aangiften die niet spijkerhard, voldoende stevig waren", aldus de politie toen.
Lees alles over dit onderwerp op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.