Officier van justitie Lucas van Delft moet getuigen in zaak oprichter The Grass Company

3 maart 2016 om 17:06
nl
De geschorste officier van justitie Lucas van Delft wordt door de rechtbank in Den Haag opgeroepen als getuige. Van Delft zal in de zaak van coffeeshopoprichter Johan van Laarhoven uitleg moeten geven over de informatie die de Nederlandse justitie gestuurd heeft naar de Thaise justitie.
Profielfoto van Vaessen Emile
Geschreven door
Vaessen Emile

Oprichter van The Grass Company Van Laarhoven heeft altijd aangegeven dat hij nooit in een Thaise cel was beland, als Nederland de Thaise justitie niet getipt had.
Volgens Van Laarhoven is de Thaise justitie pas een onderzoek naar hem gestart nadat er informatie werd uitgewisseld. De rechter wil de officier nu onder ede over deze zaak een aantal vragen stellen.
Strafrechtelijk onderzoek tegen ervaren officierHet verzoek om de officier van justitie Lucas van Delft te laten getuigen in deze zaak werd al gedaan nog voor het nieuws over de doodsbedreiging aan zijn adres. Lucas van Delft deed mogelijk onder een valse naam melding van het feit dat criminelen van plan waren hem te vermoorden.
Het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de ervaren officier. Van Delft is al acht jaar belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad.
103 jaar celstrafJohan van Laarhoven werd vorig jaar november in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar. Ook de vrouw van Johan van Laarhoven werd veroordeeld.
Zelf heeft Van Laarhoven altijd aangegeven dat hij onschuldig is. In een interview met Omroep Brabant gaf de Tilburger aan het schandalig te vinden dat hij juist in Thailand vastzit.
Meer duidelijkheid over handelswijzeDe Nederlandse justitie liet in 2014 aan de Thaise autoriteiten weten dat Van Laarhoven verdachte was in een witwaszaak en dat hij zijn geld verdiend had met de handel in softdrugs. Nederland verzocht de Thaise overheid om inzicht te geven in verschillende bankrekeningen en bezittingen van de Tilburger.
De advocaat van Johan van Laarhoven, Gerard Spong , is blij met de beslissing van de rechter. "Het is goed dat door dit verhoor er duidelijkheid komt over de handelswijze van officier van justitie Lucas van Delft in Thailand." Het Openbaar Ministerie laat aan Omroep Brabant weten mee te werken aan het verzoek.
"Johan van Laarhoven heeft zich altijd afgevraagd, wat Van Delft in Thailand deed en met wie hij daar heeft gesproken", aldus Spong. Het is nog niet bekend wanneer de officier als getuige zal worden gehoord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.