Video

Bang voor de tandarts? Tilburgse tandarts ontwikkelde daar een app voor

3 maart 2016 om 22:09
nl
Het is waarschijnlijk voor niemand een favoriete bezigheid, maar sommige mensen zijn er echt doodsbang voor: de tandarts. Om voor deze mensen de drempel lager te maken, ontwikkelde Tandartsenpraktijk Tilburg de app 'Tandarts e-consult'.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

De app is vanaf donderdag te koop in de App Store. Door middel van berichtjes, foto's en filmpjes kan de arts op afstand het probleem inschatten.
Bellen durven ze al niet"Het is voor de meeste mensen moeilijk te begrijpen, maar sommige mensen zijn zo bang voor de tandarts dat ze het zelfs eng vinden om te bellen", legt Peter Spijkers uit.
Hij heeft verschillende tandartsenpraktijken en zijn vrouw is tandarts. "Mensen zijn zo bang om langs te komen dat ze de pijn die ze hebben proberen te onderdrukken met medicijnen. Dat is gewoon heel slecht voor je."
Selfie van je gebitMet de app kunnen mensen aangeven waar ze last van hebben en of het pijn doet. Ze kunnen zelfs een selfie of video sturen. "Als iemand bijvoorbeeld een bult op z'n kaak heeft, kan de tandarts inschatten of dat een probleem is of niet."
Dat heeft zijn voordelen. "Zo hoeft de patiënt niet langs te komen en is de drempel om een consult aan te vragen lager", zegt Spijkers. Op deze manier kan de praktijk contact maken met mensen die anders niet zouden durven.
Bang voor allesAnton Jacobs was altijd ontzettend bang voor de tandarts, maar is inmiddels van die angst af. Dat lukte hem door coaching die hem ook aangeboden werd bij Tandartsenpraktijk Tilburg.
Hij kan zich wel voorstellen dat de app werkt. "Als je eenmaal in de stoel zit, heb je het gevoel dat het ook moet gebeuren en ben je bang voor eigenlijk alles. De geur, de mondkapjes, de pijn. Met deze app kun je je probleem veilig op een afstandje bespreken en heb je meer rust."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.