Video

Schikking tussen Facebook en Chantal uit Werkendam over seksfilmpje: 'Eindelijk actie'

4 maart 2016 om 07:37 • Aangepast 21 november 2020 om 12:15
nl
In de zaak tussen Facebook en wraakpornoslachtoffer Chantal uit Werkendam is een schikking getroffen. Beide partijen mogen een onderzoeker afvaardigen die bij het kantoor van Facebook in Ierland mogen gaan zoeken naar het bewuste filmpje. Daardoor hoeft vrijdag geen uitspraak gedaan te worden in een kort geding. Dat meldden Facebook en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die zich inzet voor de zaak van Chantal, donderdag.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

De Werkendamse Chantal wist dat de schikking speelde en is blij dat alle schermutselingen achter de rug zijn. "Er komt nu eindelijk actie en eindelijk een onderzoek." Dat onderzoek start in april en moet twee maanden later klaar zijn.

Wachten op privacy instellingen...

"Facebook en Chantal hebben nu overeenstemming bereikt over het aanwijzen van deskundigen die kunnen bevestigen dat de opgevraagde data inderdaad zijn verwijderd. Het onderzoek zal gezamenlijk worden uitgevoerd door twee experts: Dave O'Reilly en Mark Hoekstra'', aldus een woordvoerder van Facebook.
"Zij zullen het onderzoek zo spoedig mogelijk starten. We willen benadrukken dat we met het slachtoffer meeleven en werken er hard aan om ervoor te zorgen dat dit soort ongewenste content niet op Facebook staat.'' Beide partijen sturen hun expert naar het Facebook-kantoor in Ierland om naar het gewraakte seksfilmpje te zoeken, aldus Chantals advocaat Thomas van Vugt.
'Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan'Peter R. de Vries helpt Chantal uit Werkendam in deze zaak. “De afgelopen maanden is tussen Facebook en Chantal en haar advocaat veel gesteggel geweest over hoe het onderzoek eruit moet gaan zien. Beide deskundigen gaan het nu doen."
De grootste vrees van Facebook is met de schikking ondervangen. "Facebook is bang dat er bedrijfsgeheimen gaan uitlekken, maar daar zijn nu afspraken over gemaakt", vertelt De Vries. "Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan. Over een paar weken wordt begonnen met het onderzoek.”
ZIE OOK: Peter R. de Vries vindt dat politie faalt in seksvideozaak Chantal (21) uit Werkendam
De vraag is of dat onderzoek kan uitwijzen wie het seksfilmpje op Facebook heeft gezet. "Er is nu overeenstemming voor het onderzoek. Dat is geen schuldbekentenis van Facebook maar het is nog maar de vraag of er daadwerkelijk gegevens zijn. Ik heb zelf de indruk dat Facebook alles bewaart. Binnen zes tot acht weken moet het onderzoek gepiept zijn”, aldus Peter R. de Vries.
Wie zette het seksfilmpje online?Chantal wil nog steeds weten wie begin vorig jaar een seksfilmpje van haar en haar ex-vriend online zette. Facebook kreeg in juni vorig jaar de opdracht van de Nederlandse rechter om de gebruikersgegevens te verstrekken van degene die het filmpje van Chantal op de site had gezet.

Wachten op privacy instellingen...

Omdat Facebook zegt dat het de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot de systemen voor onafhankelijk onderzoek.
Ex maakte seksfilmpjeWie dat onderzoek gaat uitvoeren was een heftig discussiepunt tussen Chantal en Facebook. Chantal heeft forensisch IT-specialist Mark Hoekstra naar voren geschoven. Facebook wil de Ierse onderzoeker Dave O'Reilly.
ZIE OOK: Facebook heeft naam van uploader seksfilmpje ergens staan: 'Daar is Facebook niet blij mee'
Het bewuste seksfilmpje werd in januari 2015 op Facebook geplaatst. Het is gemaakt door de ex van de jonge vrouw, maar hij ontkent dat hij het op de website heeft gezet. Het filmpje is veel bekeken en verder verspreid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.