Video

Philharmonie Zuidnederland maakt elk jaar muziek voor 17.000 kinderen

3 maart 2016 om 19:19
nl
Een koning drijft met zijn boot af naar een onbewoond eiland. Hij mist zijn koningin, maar legt zich uiteindelijk toch neer bij zijn eenzame leven. Het is een klein verhaaltje maar ruim 15.000 kinderen in Zuid-Nederland hebben de voorstelling al gezien.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

'Alles in de Wind' is de voorstelling van Philharmonie Zuidnederland voor kinderen in groep 3 en 4 van de basisschool. Blazers van het orkest spelen 'Alles in de Wind' op school samen met een verteller en een klein decor.
Donderdagmorgen op De Griffioen in Prinsenbeek maakten ze er in ieder geval een feestje van. Een fluitist, een hoboïst en een klarinettist die moeten blazen én acteren.
17.000 kinderen Kinderen in aanraking brengen met muziek. Sinds Het Brabants Orkest en het Limburgs Symphonie Orkest fuseerden tot de Philharmonie Zuidnederland maken ze er veel werk van. Per jaar luisteren 17.000 kinderen naar een concert of een voorstelling van het orkest.
De Philharmonie heeft drie kleine voorstellingen in de aanbieding verdeeld over een aantal leeftijdscategorieën van de basisschool. De beroemde Peter en de Wolf zit er ook bij maar die is voor kinderen uit groep 5 en 6.
Deze maand viert Philharmonie Zuidnederland feest vanwege een aantal mooie getallen: de 15.000e leerling komt deze week naar 'Alles in de Wind'. 'Peter en de Wolf' wordt voor de tweehonderdste keer gespeeld en 'Het Kleine Nachtorkest' (voor kinderen uit groep 1 en 2) staat voor de honderdste keer op de planken.
De Griffioen De kids van De Griffioen zijn waarschijnlijk nog niet erg bezig met klassieke muziek maar Dean en Allyza zijn donderdagmorgen enthousiast over 'Alles in de Wind'. "Het verhaal is leuk, de muziek is mooi en we mochten leuk meedoen", vertelt Dean. Hij leunt iets achterover en telt zijn complimenten af op zijn vingers. Allyza zit naast 'm en knikt. Ze zit er nog over na te denken dat de drie musici blije én droevige muziek konden spelen.
Patrick Letterle, medewerker educatie van het orkest, is er trots op dat de philharmonie zo veel doet. "En het wordt ook gewaardeerd", zegt hij. "De meeste voorstellingen die we maken zijn vroeg in het seizoen al verkocht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.