Ernstig zieke Eveline Koopmans in laatste aflevering Over Mijn Lijk

4 maart 2016 om 07:44
nl
De ernstig zieke Eveline Koopmans was donderdagavond te zien in de laatste aflevering van het BNN-programma Over Mijn Lijk. In acht afleveringen vertelde de Eindhovense hoe het is om met uitgezaaide baarmoederhalskanker te leven.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Het is bijzonder te noemen dat Eveline zelf de laatste aflevering van het populaire programma kon zien. "Eind 2013 gaven ze me maximaal een jaar te leven", zei ze woensdagavond in het praatprogramma Pauw. "En we zitten nu in 2016", lachte ze schamper.
[tweet:body:https://twitter.com/pauwnl/status/705162194518822912]Mentale afgrondNaar eigen zeggen is Eveline in een mentale afgrond gestort nu de dood is uitgebleven. "Ik voel me verloren. Ik weet niet welke kant ik uit moet. Ik zonder me steeds meer af en daardoor zak ik in een neerwaartse spiraal naar beneden", zo zei ze in de laatste aflevering.
"Voor mij mag het nu klaar zijn. Dit is zo veel zwaarder dan de drie jaar waar ik in heb gezeten. Ik ben nog maar een schim van wie ik ooit ben geweest."
BucketlistDe Eindhovense maakte een zogenaamde bucketlist, een lijst met dingen die ze absoluut nog wilde doen voordat ze sterft. "Mijn huwelijk is toch wel het belangrijkste punt op die lijst."
ZIE OOK: Dankbaar voor kanker: Eveline Koopmans uit Eindhoven 'had het nooit anders gewild'
Bij Pauw gaf de Eindhovense ook al te kennen het er in zekere zin moeilijk mee te hebben dat ze nog leeft. "Ik heb eigenlijk altijd naar de dood toe geleefd. Ik was al zo lang ziek en al zo lang op mijn toppen bezig om alles te ervaren en tot me te nemen en te delen. Je weet dat je daar een prijs voor moet betalen en dat einde komt maar niet en komt maar niet en je hikt er tegenaan."
[tweet:body:https://twitter.com/pauwnl/status/705162194518822912]Pijn bij het vrijenRechtenstudente Eveline volgde twee masterstudies en was in de bloei van haar leven toen de vreselijke ziekte bij haar werd geconstateerd. In 2010 had ze pijn bij het vrijen. In eerste instantie weet ze dit aan stress en aan een drukke agenda. Maar al snel bleek baarmoederhalskanker de oorzaak van de pijn te zijn.
Chemotherapie en bestraling volgden in de hoop om Eveline te behandelen. Net toen ze in 2012 dacht genezen te zijn, bleken er op andere plekken in haar lichaam ook tumoren te zitten. Een boodschap die niemand wenst te krijgen.
[YouTube:body:https://youtu.be/2mgzZ6NJhr8]
ZIE OOK: Laatste wens in vervulling voor zieke schrijfster van dankbrief aan haar kanker

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.