Video

Inwoners Moerdijk niet tevreden over uitkomst onderzoek gaslek Shell: 'Ik geloof er niks van'

4 maart 2016 om 00:19
nl
Shell Moerdijk heeft donderdagavond een bewonersbijeenkomst gehouden over het langdurig lekken van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide. Dit om de eerder die dag uitgebrachte conclusies van een onderzoek van de GGD in samenwerking met het RIVM, toe te lichten. Daaruit blijkt dat er geen gevaar is ontstaan voor de volksgezondheid.
Profielfoto van Aanen Floyd
Geschreven door
Aanen Floyd

Tussen 21 november en 27 januari kwam bij Shell Moerdijk 27,7 ton ethyleenoxide in de lucht terecht, doordat per ongeluk een afsluiter open was blijven staan.
'Domme fout'Niemand minder dan general manager van Shell Paul Buijssing nam als eerste het woord en trok gelijk het boetekleed aan. "Domme fout van ons." De topman van Shell had alles behalve een makkelijke avond.
Veel inwoners die de moeite hadden genomen om te komen, hadden nog al wat argwaan. "Ook al zeggen jullie allemaal dat het niet zo is, ik denk toch dat het wel zo is", doelend op de verhoogde kans op kanker door het gaslek.  
'Gas zit ook in sigarettenrook'De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) was helder. "Er heeft in de omgeving van Shell Moerdijk geen enkel persoon extra risico gelopen op kanker door de gaslek."
Verder lichte zij het onderzoek toe en beantwoorde vragen. Op een vraag hoe gevaarlijk het gas is, kwam een verrassend antwoord. "Ach ja, het gas wat vrij is gekomen bij Shell zit ook in bijvoorbeeld sigarettenrook."
Bananenrepubliek Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk kreeg ook even het woord. "Wij leven niet in een bananenrepubliek. Wat de GGD heeft onderzocht en bevonden mogen we geloven."
Toch merkte ook de burgemeester dat niet iedere inwoner gerustgesteld is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.