Video

Man vindt het eerste kievitsei... of toch niet? 'Moet ermee leren leven'

9 maart 2017 om 20:26 • Aangepast 21 november 2020 om 02:57
nl
Het is altijd spannend: waar wordt het eerste kievitsei gevonden? Vorig jaar was die eer aan Brabant: het ei werd toen gevonden in Sint-Oedenrode. Ook dit jaar ging de primeur bijna naar Brabant. Bijna, want een vogelaar in Utrecht was net iets eerder. Anderhalf uur eerder, om precies te zijn. De teleurstelling bij de vinder van het op één na eerste kievitsei in Nederland, Jos Vermulst uit Rijen, is groot.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron
Wachten op privacy instellingen...

 'Het eerste kievitsei in Nederland' (achteraf niet daadwerkelijk het eerste kievitsei in Nederland) spotte Vermulst donderdag tijdens een wandeling in Oosteind rond halftwee ’s middags. “Er waren veel kieviten in de buurt. Ik zag wel vier á vijf nesten”, zo verklaart Vermulst, die op dat moment vol vertrouwen was. Schrale troostEn terecht, zo bleek enkele minuten later. Vermulst vond een nestje met een kievitsei in een landbouwperceel aan de Kraanschotsedijk. ZIE OOK: Ontdekker eerste kievitsei: 'Het interessante is nesten te vinden en te beschermen'    Hij liet het ei liggen (‘zo hoort dat’) en nam vol vertrouwen contact op met Omroep Brabant. Want het eerste kievitsei moest tot dit moment nog altijd gevonden worden, leek het. Maar eigenlijk was het eerste kievitsei van 2017 al anderhalf uur eerder gevonden. En wel in de provincie Utrecht, in de gemeente Ronde Venen. De eer was aan Flip ter Heide, die het kievitsei vond op een maisperceel. En dus bleef Vermulst achter met de schrale troost, dat hij het eerste kievitsei in Brabant heeft gevonden. Teleurstelling alom“Je ziet de teleurstelling op mijn gezicht. Ik was er erg dichtbij. Maar ik zit er regelmatig dichtbij. Zes jaar geleden had ik ‘m ook vroeg gevonden, op 6 maart. Maar ook toen was ik niet de eerste”, aldus Vermulst. “Iemand was me net voor. Ik zal ermee moeten leren leven. Dat moet wel lukken." 

Wachten op privacy instellingen...

 Overigens heeft Vermulst het betreffende ei van donderdagmiddag nog niet teruggevonden. “Ik ga niet naar huis voordat ik het ei gevonden heb, dus het kan een latertje worden”, zo verklaart Vermulst op de akker aan een verslaggever van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!