'Onder meer Oss wil stadswachten bewapenen met wapenstok of pepperspray'

4 maart 2016 om 07:05
nl
Ook Oss wil stadswachten waarschijnlijk nog dit jaar gaan uitrusten met wapenstok of pepperspray. Dit blijkt uit een enquête van het Algemeen Dagblad onder de zestig grootste gemeenten van Nederland. Daarmee gaat Oss mogelijk mee in de trend die onderzoek van Omroep Brabant vorig jaar al aantoonde, steeds meer BOA's die op die manier worden voorzien van wapens.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Vorig jaar onderzocht Omroep Brabant hoe het zat met de uitrusting van boa's in de verschillende Brabantse gemeenten. Er bleken zeventien verschillende uitrustingen te zijn.
ZIE OOK: Geweldsmiddelen of niet: wat draagt een boa in jouw gemeente?
Gemeenten zijn het volgens het onderzoek van de krant zat dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) steeds vaker slachtoffer worden van mishandeling. Boa's worden daarom vaker bewapend.
Uitrusting flink uitbreidenMeer dan honderd van de tweeduizend boa’s in de grote gemeenten zijn vorig jaar mishandeld. Dertien gemeenten, waaronder Oss, hebben inmiddels concrete plannen om de uitrusting van boa's dit jaar uit te breiden.
Handboeien zijn het populairst, maar ook de wapenstok en pepperspray worden genoemd. Zo ook in Oss.
'Politie minder zichtbaar'Volgens een belangenbehartiger van boa’s nemen gemeenten de regie in eigen hand nu de politie steeds minder zichtbaar is op straat.
Hij verwacht dat steeds meer gemeenten toezichthouders zullen uitrusten met onder meer handboeien, wapenstok of pepperspray, zo stelt hij in de krant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!