Video

Dierenambulance verkoopt poes Luna, Helmondse radeloos: 'Ik wil haar terug'

4 maart 2016 om 23:05
nl
Tien maanden lang was poes Luna spoorloos. Eigenaresse Jeanet Nouris uit Helmond probeerde alles om haar huisdier terug te vinden, maar zonder resultaat. Totdat het dier opeens opdook in de Gevonden-rubriek op de website van Dierenambulance Helmond. De vrouw kon haar geluk niet op, maar dat was van korte duur: Luna bleek al te zijn ondergebracht bij andere mensen. "Ze zeggen dat ik geen rechten meer heb, maar ik wil Luna terug", aldus een radeloze Jeanet.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De vijfjarige Luna verdween in mei vorig jaar uit de tuin van het echtpaar Nouris in Helmond. Ze werd als vermist opgegeven bij de Dierenambulance in Helmond. Ruim drie maanden lang belde Jeanet dagelijks met de instantie en checkte ze de website in de hoop dat Luna was gevonden. Ook trok ze iedere tip over haar kat na. Maar het leverde niets op, Luna bleef spoorloos.
"Een paar weken geleden zag ik een wit hondje op straat, dat rondhing bij de grote weg", zegt Jeanet. "Ik ontfermde me over het diertje en besloot hem af te geven bij de Dierenambulance. Eenmaal thuis was ik benieuwd of het hondje als vermist was opgegeven. Ik bekeek de website en tot mijn grote vreugde zag ik daar een foto van Luna, die was gevonden."
Luna herplaatstDolblij nam Jeanet contact op met de Dierenambulance. Daar kreeg ze te horen dat de poes al niet meer in het asiel zat, maar inmiddels was herplaatst. "De week daarvoor was Luna verkocht. U heeft geen rechten meer, kreeg ik te horen. Ik moest huilen van frustratie."
Eigendomsrechten vervallenHoe moeilijk ook, de Dierenambulance staat in haar recht. "Als een dier bij ons terechtkomt, controleren we eerst of het is gechipt. Dit was bij Luna niet het geval. Na twee weken vervallen de eigendomsrechten. Dat is wettelijk zo bepaald", zegt beheerster Maartje van Teeffelen. "We hebben contact gezocht met de nieuwe eigenaars van de kat, en zij hebben gezegd erover na te denken om 'm terug te geven aan de vorige eigenaar."
Waarom zagen de medewerkers van het asiel zelf niet dat Luna als vermist stond geregistreerd? "De poes stond inmiddels niet meer op de website", aldus van Teeffelen. "We bewaren de gegevens van vermiste dieren  drie jaar lang en doen ons best om alles bij te houden met onze vrijwilligers, maar helaas is dit nu niet gebeurd."
'Veel verdriet'Voorlopig is het nog onzeker of Luna terugkomt. "We zijn natuurlijk zielsgelukkig dat ze nog leeft en dat er goed voor haar wordt gezorgd", zegt Jeanet. "Maar het doet ons eindeloos veel verdriet dat ze niet thuis mag komen bij ons. Ik mis haar enorm."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.