Video

Minder stemhokjes in Brabant tijdens Oekraïne-referendum, Son en Breugel voor de rechter

7 maart 2016 om 11:10
nl
In dertig van de 66 Brabantse gemeenten staan tijdens het Oekraïne-referendum van 6 april minder stemlokalen dan normaal. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Brabant. Son en Breugel spant de kroon met drie hokjes. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 waren er dat nog tien. Dat is tegen het zere been van het Forum voor Democratie, dat Burgemeester en Wethouders van de gemeente Son en Breugel vandaag voor de rechter in Den Bosch daagt.
Geschreven door

Het Forum is een van de partijen binnen het samenwerkingsverband GeenPeil, de initiatiefnemer van het referendum. Forum voor Democratie kan zich niet vinden in het het minimale aantal van drie stemlokalen. Dat zijn er volgens die club veel te weinig.
Opschalen bij drukteDe gemeente Son en Breugel is zich van geen kwaad bewust. Het college zegt in een persverklaring dat er op het moment van de keuze nog geen duidelijkheid was over de verwachte drukte. “We hebben er daarom voor gekozen om alleen de drie drukste bureaus te openen. Ook is afgesproken dat we bij drukte onmiddellijk kunnen opschalen.”
Volgens het college zijn de drie stemlokalen goed verdeeld over het dorp en prima bereikbaar. Daarnaast wordt de verwachting uitgesproken dat de doorloopsnelheid behoorlijk hoog zal zijn, aangezien het gaat om een kort stembiljet met maar één vraag.
Eén hokje extra in EindhovenOok in Nuenen, Gerwen en Nederwetten en Waalre wordt het aantal stemlokalen - met respectievelijk 67 en 56 procent - behoorlijk teruggebracht. Alleen in Eindhoven kiezen ze voor capaciteitsvergroting. Hier wordt het aantal hokjes uitgebreid van 114 naar 115.  
Bekijk hier hoeveel stemlokalen jouw gemeente opent op 6 april (per 7 maart): [localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56d99dcd7d626]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.