Zwanenbroedershuis Den Bosch mooi decor voor theater over de menselijke zonden

4 maart 2016 om 17:48
nl
Verhalen over deugdzame, vriendelijke mensen zijn zelden interessant. Voor het Jeroen Boschjaar pakt het Bossche theatergezelschap Matzer dan ook uit met een serie korte voorstellingen over de zeven hoofdzonden. In de weekeinden van maart zijn die monologen te zien op een wel heel bijzondere plek: het Zwanenbroedershuis aan de Bosche Hinthamerstraat.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

't Is een plek waar de Bossche geschiedenis heel erg tastbaar wordt. De sterfdatum van Jeroen Bosch is bekend door de overgeleverde administratie van de Zwanenbroeders. Jeroen Bosch was lid van die club. Het gezelschap bestaat nog steeds en spreekt door die lange geschiedenis - en het lidmaatschap van prinses Beatrix en koning Willem Alexander - nog steeds tot de verbeelding.
Luiheid en wellust Matzer liet theatermaker Peter de Graef zeven teksten schrijven over die hoofdzonden: wraak, afgunst, hoogmoed, hebzucht, luiheid, wellust en gulzigheid. Het zijn grote begrippen die al sinds mensenheuigenis bij ons zijn maar Peter de Graaf maakte er kleine, persoonlijke verhalen van.
Gulzigheid wordt zo een verhaal over het huwelijk van een TV-kok, een voorstelling waarbij ook geur een rol gaat spelen omdat er op het toneel wordt gekookt. En dat is een mooi gezicht, in de statige, stenen schouw van het Zwanenbroedershuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.