'Vriendelijke en zelfbewuste kerk, dat is wat bisschop Gerard de Korte wil'

4 maart 2016 om 23:23
nl
"Gerard de Korte staat voor een zelfbewuste, vriendelijke kerk. Een kerk waar ook ruimte is voor mensen die net even anders in het geloof staan", analyseert cultuurtheoloog Frank Bosman bij Omroep Brabant.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Naar alle waarschijnlijkheid benoemt het bisdom Den Bosch zaterdag monseigneur Gerard de Korte (60) tot nieuwe bisschop van Den Bosch. Het bisdom publiceerde vrijdagavond per ongeluk een felicitatie aan De Korte op hun website. Hij volgt Antoon Hurkmans op als zeventiende bisschop van Den Bosch, het grootste bisdom van Nederland.
LEES OOK: 'Gerard de Korte is nieuwe bisschop Den Bosch'
Pauselijke invloed"Dit is zo ongeveer het beste wat het bisdom kan overkomen", meent Bosman. De Korte stond hoog op het lijstje van Bosman. Het is de eerste bisschopbenoeming van Paus Franciscus in Nederland. "De hand van Franciscus is ook duidelijk te merken. Er is gezocht naar een verbindende man, een vriendelijke herder." De benoeming is volgens Bosman het begin van een nieuw gevormde kerkprovincie die Den Bosch gaat worden.
Waar de afgelopen decennia bisschopppen strikt de lijn van Rome volgde, door sommigen als stug ervaren, zijn de kaarten nu opnieuw geschud. Dat De Korte nu over kardinaal Eijk heen is benoemd tot bisschop van het grootste bisdom, is volgens sommige commentaren een klap in het gezicht van de meer conservatieve Eijk. "Een klap is misschien een groot woord, maar dit is wel een teken dat Rome de lijn van Eijk niet steunt. Bij Eijk gaat vanavond de champagne niet open", zegt Bosman.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.