'Ik wil Brabander en Bosschenaar worden', Gerard de Korte gepresenteerd als nieuwe bisschop

5 maart 2016 om 11:52
nl
Gerard de Korte is zaterdag gepresenteerd als de nieuwe bisschop van Den Bosch. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in het bisschoppelijke paleis in de hoofdstad van de provincie.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Volgens de traditie bedankte de nieuwe bisschop als eerste de paus voor zijn benoeming.
"Hij heeft gekozen voor een buitenstaander. Ik kom van buiten de provincie en het bisdom. Het is het grootste bisdom met ruim een miljoen gelovigen. Ik ga me dus eerst richten op het ontmoeten van mensen en organisaties in de provincie. Dat kan nog wel een poosje duren. Het is een grote klus, maar het moet lukken voor het eind van het jaar. Ik heb een achterstand, maar ga me op cultuurhistorisch gebied indrinken. Ik wil Brabander en Bosschenaar worden."  
SamenwerkingVerder hoopt De Korte op een goede samenwerking in het bisdom. "Een bisschop moet niet solistisch te werk gaan. In een team kom je verder", zegt De Korte die zichzelf omschrijft als een bruggenbouwer.
De nieuwe bisschop is niet van plan om op korte termijn allerlei zaken te gaan veranderen in het bisdom. Op de vraag uit de media of hij het seminarie gaat veranderen, antwoordde hij. "Een oude wijsheid is om in het eerste jaar geen bestaande zaken te gaan wijzigen. Ik ga eerst mensen ontmoeten en pas daarna beslissingen nemen. Ik ga met een open houding aan de slag."
Maatschappelijke kwestiesGerard de Korte is niet bang zich uit te spreken over maatschappelijke kwesties. Zo zei hij het volkomen eens te zijn met een besluit dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op bed, bad en brood. Ook stelde hij een paar jaar terug dat PVV-leider Geert Wilders mensen uiteendrijft.
De Korte wordt op 14 mei geïnstalleerd als bisschop van het bisdom. Dat zal gebeuren in een dienst die geleid zal worden door de aftredende bisschop Antoon Hurkmans.
Benoeming uitgelektVrijdag lekte de benoeming van de 60-jarige Gerard de Korte, sinds 2008 bisschop van het bisdom Groningen, als nieuwe bisschop uit. Anonieme bronnen zinspeelden al op de benoeming van De Korte als opvolger van monseigneur Antoon Hurkmans.
Later op de avond verscheen per ongeluk een felicitatie van Hurkmans aan De Korte op de website. De mededeling verdween na enkele minuten weer van de website.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.