Video

'Bellende engel laat zien dat kerk van deze tijd is', nieuwe bisschop klimt op dak van de Sint Jan

5 maart 2016 om 17:17
nl
De kersverse bisschop van Den Bosch heeft zaterdagmiddag het dak van de Sint Jan beklommen. Tijdens deze 'Wonderlijke Klim' stuitte hij onder meer op het recente beeld van de bellende engel: "Een mooi symbool om te laten zien dat de kerk ook van deze tijd is", zegt Gerard de Korte.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Maar op het dak van de kathedraal staan natuurlijk vooral eeuwenoude beelden die onder meer Jeroen Bosch inspireerden bij zijn schilderijen.
"Deze beelden waren er al voordat Jeroen Bosch zulke figuren schilderde? Hier heeft hij inspiratie opgedaan?" Vanuit de dakgoot van de Sint Jan, kijkt Gerard de Korte naar de gedetailleerde boogbeeldjes. De Korte volgt bisschop Hurkmans half mei op. Na die bekendmaking beklimt De Korte de kathedraal. Inspireren de beelden hem, zoals ze Bosch deden? Lachend: "Ja, maar dan om het evangelie te verkondigen."
"Mij zegt de benoeming niet zoveel. Ik ken die man helemaal niet." Aan de voet van de kathedraal in Den Bosch, reageert een toevallige passant op het nieuws van de nieuwe bisschop. Monseigneur Gerard de Korte is de man die bisdom Den Bosch, en daarmee meer dan een miljoen katholieken gaat leiden.
'Geen conservatief figuur'' De toevallige passant is één van die miljoen gelovigen. "Ik heb wel iets met het geloof, maar niks met het bisdom. Ik hoop alleen wel dat het geen conservatief figuur is. We zien overal in de parochies conservatieve geestelijken verschijnen en dat levert bijna overal problemen op."
Zo'n 25 meter boven de Parade wandelt de nieuwe bisschop verder door de dakgoten van de kathedraal. Hij maakt de zogeheten 'Wonderlijke Klim'.  Als 'conservatief figuur' staat hij zeer zeker niet te boek. "Ik kom nu uit het hoge noorden en ga naar het zuiden toe. Ik ben oorspronkelijk een man van het midden. Ook kerkelijk gezien. Ik probeer bruggenbouwer te zijn, mensen met elkaar te verbinden."
Wonderlijk vindt ook hij de klimMonseigneur de Korte weet wat hij wil: "Ik hoop nieuwe mensen het belang van het evangelie te laten zien. En het belang van de persoon Jezus Christus, op een eigentijdse manier."
De Korte vertelt, maar vergeet niet om ook om zich heen te kijken. In de Sint Jan zal hij vaker komen, maar oog in oog met de beeldjes op de luchtbogen, dat is ook voor een bisschop geen dagelijkse kost. "Wonderlijk wat voor figuren ze allemaal bedacht hebben."
Bellen met de hemelOok het modernste boogbeeld is De Korte niet ontgaan. "De bellende engel? Die heb ik gezien ja. Leuk idee om juist een symbool van de 21ste eeuw te verbinden met dit eeuwenoude gebouw. Om te laten zien dat dit een hedendaagse kerk is."
Of hij het nummer van de engel opslaat voor de momenten dat hij als bisschop van het grootste bisdom raad kan gebruiken? "Om even naar de hemel te bellen?" Monseigneur De Korte lacht. Hij heeft er zin in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.