Oranje verliest van Noorwegen, olympisch ticket ver weg voor Nederlandse voetbalsters

6 maart 2016 om 00:19
De Oranje Leeuwinnen hebben zaterdag de tweede wedstrijd in het Olympisch Kwalificatie Toernooi verloren. In het stadion van Sparta in Rotterdam verloren de voetbalsters met 4-1 van Noorwegen.
Profielfoto van Ronald Sträter

Oranje, met Daniëlle van de Donk uit Valkenswaard in de basis, zocht tegen de Noorse dames veelvuldig de aanval in de eerste helft. Toch waren de beste kansen voor het fysiek sterkere Noorwegen.
Op krachtNa een half uur spelen was het dan ook raak. Op kracht passeerde Ada Herdenberg op links de Nederlandse verdediging waarna Emillie Bosshard Haavi haar voorzet binnen kon schuiven, 1-0 voor Noorwegen.
Oranje bleef ook in de tweee helft kwetsbaar achterin. Dat kwam in de 60e minuut tot uitdrukking door een tweede Noorse goal. Maren Mjelde schoot de rebound binnen nadat een eerder schot van de lijn was gehaald.
AansluitingstrefferMaar vier minuten later was Nederland weer in de wedstrijd. Manon Melis zorgde voor de 2-1 na een prima counter. Twee minuten later had Vivianne Miedema de gelijkmaker op haar slof. De vedette van de Oranje Leeuwinnen schoot echter op de paal. "Het gevoel heerste bij ons in het team dat er nog wat kon gebeuren", zegt speelster Daniëlle van de Donk. "Het was jammer dat die bal op de paal gaat. Maar ik denk ook dat we nog iets meer hadden kunnen creëren als we wat zorgvuldiger waren geweest aan de bal."
Oranje rook bloed en begon, met inmiddels ook Reneé Sleegers uit Someren in de ploeg, aan een offensief. Het publiek, dat door de gemiddelde leeftijd waarschijnlijk meer chocomel dan bier consumeerde, ging dan ook enthousiast achter de ploeg staan.
Het mocht allemaal niet baten, want door een afstandschot van Hegerberg kwamen de Noorse dames, die gewoonweg veel sterker waren, in de 82e minuut op 3-1. En even zelfs op 4-1 door dezelfde Hegerberg. "Het is niet alleen de verdediging geweest", zegt Daniëlle van de Donk. "Wij weten ook dat de Noren daar hun twee beste hebben staan, dus dat was te verwachten."
Lastig verhaalDoor het verlies wordt het voor Oranje heel lastig om nog een ticket voor Rio 2016 te bemachtigen. Woensdag speelt de ploeg de laatste wedstrijd in het OKT tegen Zweden. Nederland moet die wedstrijd in ieder geval winnen en hopen dat Zwitserland van Noorwegen wint. "Natuurlijk moeten we er alle hoop op blijven houden. Er is een kans en daar moeten we maar aan vasthouden", besluit Daniëlle van de Donk.