Asielzoeker bedankt 'tweede thuis' met korte film: 'Tilburg is een magische en prachtige plek’

6 maart 2016 om 14:57
nl
Ammar Alkhatib (27) vluchtte in oktober voor oorlogsgeweld uit Syrië en belandde in de tijdelijke opvang in voormalig zorgcentrum Jozefzorg in Tilburg. Met een YouTube-filmpje wil hij de inwoners van zijn ‘tweede thuis’ bedanken. “Dit zijn de plekjes die ik het mooist vind."
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

In de korte film van de Syriër, die sinds vrijdag online staat, wordt niet gesproken. Het zijn de beelden van de stad die spreken, zegt Ammar in gesprek met Omroep Brabant. In het filmpje komen onder meer het textielmuseum, het huis van Peerke Donders en de terrasjes op de Piushaven aan bod. [youtube:body:https://youtu.be/Hx7NN7jLYHU]Droevig dat hij weg moet“Ik wil Tilburg laten zien zoals ik de stad zie. Ik voel zoveel liefde voor deze plek terwijl ik hier pas vijf maanden ben. Met dit filmpje wil ik die liefde overbrengen”, aldus de asielzoeker, die graag maar tevergeefs pronkt met zijn zeer gebrekkige Nederlands.
Ammar weet desondanks dat hij ooit moet vertrekken uit de noodopvang in Tilburg. “Dat is waarschijnlijk onvermijdelijk en dat stemt me droevig. Ik heb veel Nederlandse vrienden gemaakt. Van hen kon ik ook de camcorder lenen om deze film mee te kunnen maken.”
'Carnaval zal ik nooit vergeten'Ammar is naar eigen zeggen vooral een fan geworden van het Tilburgse carnaval. Zijn Nederlandse vrienden namen hem een dagje op sleeptouw in Kruikenstad en filmden zijn ‘avontuur’. Het filmpje haalde de landelijke media.
“Ik kon mijn geluk niet op. Iedereen was vrolijk en overal op straat waren mensen aan het glimlachen,” vertelt de Syriër. “Die ervaring zal ik nooit vergeten. Mijn liefde voor de stad werd er enkel groter door.”
Daarom hoopt hij dat de Tilburgers zijn filmpje zien. “Zo kan ik iets terugdoen. Het is een ode, maar ook een dankjewel.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.