Video

Jonge mantelzorgers in Brabant onvoldoende op de radar

6 maart 2016 om 18:21
nl
Een toenemend aantal kinderen en jongeren in Brabant is noodgedwongen mantelzorger, maar de meeste durven daar niet over te praten. Dat is een groeiend probleem, blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant langs hulpinstanties.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

"Veel kinderen denken het is mijn familie, dat doe je gewoon'", legt Conny Musch van Mantelzorg Verlicht uit. De Eindhovense organisatie staat kinderen en jongeren tussen de 8 en 24 jaar bij die mantelzorger zijn.
'Hoe gaat het met jou?'Musch: "Er komt veel meer druk op mantelzorgers in het algemeen, dus ook op jonge mantelzorgers. Bijvoorbeeld een meisje dat problemen kreeg met de leerplichtambtenaar omdat ze veel verzuimde, maar dat deed ze omdat ze haar jongere broertje naar school moest brengen."
Germaine Veekens uit Oeffelt krijgt altijd dezelfde vraag: hoe gaat het met je vader? "Maar het is juist zo fijn als iemand eens vraagt hoe het met mij gaat." Vier jaar geleden werd haar vader in één jaar tot twee keer toe getroffen door een herseninfarct. Hierdoor heeft hij nu begeleiding en ondersteuning nodig in het dagelijks leven. Samen met haar moeder zorgt Germaine voor haar vader.
Geen stempelDe 21-jarige Germaine weet dat jonge mantelzorgers zich niet graag kenbaar maken: "Je wilt geen stempel krijgen, maar je moet er juist wel met andere over praten."
Op het Mencia de Mendozalyceum in Breda is er deze week in de klas volop gepraat over het onderwerp. Met toneelstukjes en workshops kregen leerlingen inzicht in het leven van een jonge mantelzorger. Dat is erg belangrijk volgens Liesbeth Hendriks van Mantelzorg Verlicht: "In elke klas zitten drie of vier kinderen die jonge mantelzorger zijn, dus dat gaat om erg veel kinderen."
AfleidingConcrete cijfers zijn er niet omdat de kinderen om wie het gaat, zichzelf soms niet eens herkennen als jonge mantelzorgers. Voor Germaine heeft die erkenning in elk geval geholpen, zij kan er inmiddels goed over praten en heeft zelfs een contactpunt opgezet voor lotgenoten.
Voor haar is gebleken dat het belangrijk is om afleiding te hebben. Germaine heeft daarom haar eigen sieradenlijn opgezet: "Dan kan ik mijn gedachten helemaal verzetten. Dan hoef ik even nergens aan te denken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.